Комітет ПАРЄ погодився позбавити росіян права голосу

Середа, 28 січня 2015, 15:56

Моніторинговий комітет  Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив низку поправок по резолюції щодо України. Передбачені альтернативні поправки, які позбавляють росіян права голосу.

Про це "Європейській правді" повідомили джерел, що повідомлені про результати розгляду.

За першою з них, вже в квітні, на початку наступної сесії, асамблея зобов’язана ще раз розглянути російське питання. В разі, якщо російська сторона не "продемонструє відчутний прогрес", представники РФ мають бути позбавлені голосу та виключені до кінця року, йдеться в рішенні комітету.

В пленарний зал буде винесено декілько альтернативних варіантів - або росіяни продовжують працювати до квітня, після чого їх повноваження будуть переглянуті; або вони будуть позбавлені голосу до квітня з правом повернути повноваження, або ж їх позбавляють права голосу до червня на точно таких умовах.

Попередній м'який варіант, за яким, санкції щодо росіян мали бути відкладені на півроку, відкинутий депутатами.

В погоджених змінах до проекту резолюції прописані жорсткі умови, які мають виконати росіяни. Серед них – відмова від незаконної анексії Криму, виконання мінських домовленостей, а також відвід військ з Молдови та Грузії.

Як уточнив заступник глави місії України в ОБСЄ Сергій Соболєв, Росію зобов’язують ще й негайно забезпечити ухвалення всіх рішень для повернення Криму Україні та виведення із нього усієї зброї РФ; вивести російські війська, техніку, зброю з Донбасу; покарати найманців-громадян Росії, які воюють на боці "ЛНР" та "ДНР", передає прес-служба "Батьківщини".

Дану формулу підтримало 2/3 голосів Бюро ПАРЄ.

Це дає дуже високий шанс, що ввечері один з варіантів компромісу буде затверджено в пленарному залі.

Як повідомляла "Європейська правда", у разі позбавлення права голосу росіяни погрожували залишити Асамблею, а згодом, можливо, і Раду Європи. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...