Кулеба назвав 9 пунктів, у яких Путін нікого не переграв у Мінську

П'ятниця, 13 лютого 2015, 13:47

Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба назвав 9 пунктів, у яких Росії не вдалося настояти на своєму під час переговорів у Мінську.

Так він прокоментував у своєму Fаcebook Мінські угоди.

За його словами, Росія не хотіла ані Мінська, ані переговорів, ані домовленостей.

"Стратегія полягала в знищенні мінських угод і створенні нового, більш вигідного формату. Зірвати зустріч чужими руками Росія не змогла й мінські угоди підтвердила", - написав він.

"Росія вимотувала переговорників найхитрішими способами. І загралася. Нам не звикати. А от Меркель і Олланд не забудуть цю ніч і винного в їхніх муках. Україна, Німеччина й Франція були й залишаються в одному човні", - додав він.

За словами Кулеби, Росія завжди категорично відмовлялася від будь-якого згадування питання про відновлення нашого контролю над кордоном. Цей пункт у тексті з'явився.

"Росія дуже хотіла побачити в тексті слова "автономія", "федералізація". Ці слова в тексті не з'явилися", - підкреслив Кулеба.

"Росія в Мінську непрозоро натякала на свій успішний досвід по врегулюванню в Чечні, основою якого (прямо не звучало) було це. Протягти в текст навіть натяк на це Росії не вдалося", - підкреслив він.

За словами дипломата, Росія хотіла нові закони для "Д/ЛНР". Ці закони в тексті не з'явилися.

"Росія не хотіла спостереження саме ОБСЄ за виборами. ОБСЄ буде спостерігати за виборами", - зазначив Кулеба.

"Росія нав'язувала думку про те, що Дебальцеве розтрощене й усім краще одразу здатися - у військовому й політичному сенсі. Дебальцеве під нашим контролем і перелом у переговорах на цьому ґрунті не настав", - підкреслив він.

"Росія не хотіла окремого документа глав держав, у якому підтримується пакет заходів, затверджений у Тристоронній контактній групі. Причина - ніякий особистої відповідальності ВВП за, що відбувається", - розповів він.

"В останньому ривку Росії вдалося лише перевести ситуацію з формату підписання у формат підтримки документа. Але загальна заява є й відповідальність є", - підкреслив Кулеба.

При цьому він зазначив, що українській делегації довелося іти на компроміс.

"Чи пішли ми на поступки? Так. Тому що будь-яка угода - це завжди компроміс. Але червоної лінії наша делегація не перетнула. Могло бути краще? Могло. А могло бути гірше? Могло", - написав він.

При цьому Кулеба підкреслив, що завжди, на всіх переговорах, у будь-якому, навіть самому закритому форматі, включаючи Мінськ, вони говорять, що російських військ і зброї в Україні немає.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...