Суд підтримав Жеваго в суперечці з російським олігархом за ГЗК

Четвер, 19 лютого 2015, 09:40

Вищий госпсуд підтримав позицію нинішнього власника Полтавського ГЗК Костянтина Жеваго в суперечці з російським бізнесменом Олександром Бабаковим і підтвердив дійсність договору купівлі-продажу 40% акцій комбінату.

Дане рішення суд прийняв 16 лютого 2015, повідомляє юридична компанія FCLEX.

Як повідомляється, 16 лютого 2015 ВСУ підтримав позицію Полтавського ГЗК в корпоративному спорі, який триває вже близько 10 років.

Предметом судового розгляду стала дійсність договору купівлі-продажу 40% акцій комбінату, говориться в повідомленні.

Як відомо, суперечка тривала з 2005 року.

З тих пір справа пройшла не одне коло розгляду в системі господарських судів України.

"Цікаво, що незмінною перепоною в логічному завершенні даної справи виступав Вищий господарський суд України, який щоразу виносив рішення на користь попередніх власників, які намагалися визнати договір купівлі-продажу недійсним", - йдеться у повідомленні.

У грудні 2014 року Верховний Суд своїм рішенням підтримав позицію комбінату і повернув справу на повторний розгляд ВГСУ. Вперше за 10 років, виконуючи вказівки ВСУ, судді касаційної інстанції винесли рішення, яким підтримали рішення нинішніх власників 40% акцій Полтавського ГЗК і визнали законним договору купівлі-продажу.

"Остання постанова ВСУ і рішення суду унівелювали дуже небезпечний прецедент, який міг би поставити під сумніви величезна кількість договорів за участю іноземних інвесторів. Важливість задекларованої судами позиції складно переоцінити як в контексті забезпечення захисту іноземних інвестицій, так і гарантування правової визначеності для професійних учасників фондового ринку", - так прокоментував рішення ВСУ партнер FCLEX Андрій Нікітін, який представляє інтереси комбінату в судах.

Нагадаємо, в 2002 році 4 компанії-нерезиденти, які входять до групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service) продали 40% акцій Полтавського ГЗК особам, пов'язаним з нинішніми власниками комбінату.

Але вже в 2005 році продавці звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договір купівлі-продажу, при цьому в основу позову було припущення щодо того, що участь в операції торговця цінними паперами носило "формальний характер", а тому продавці були зобов'язані отримати ліцензію професійних учасників фондового ринку.

Як відомо, Полтавський ГЗК належить українському мільярдеру Костянтину Жеваго.

Бенефіціарами VS Energy International є кілька російських підприємців, у тому числі колишній віце-спікер Держдуми Росії, сьогодні спецпредставник президента Росії зі взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном Олександр Бабаков.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...