Порошенко поговорив з Путіним, Меркель та Олландом про Дебальцеве

Четвер, 19 лютого 2015, 11:04

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову у Нормандському форматі.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зазначається, що Порошенко закликав під час розмови "не робити вигляд, що те що відбулося в Дебальцево відповідає Мінським домовленостям".

Він також закликав виробити чіткі гарантії на випадки, якщо будуть подальші спроби порушити ці домовленості.

Співрозмовники погодились, що представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ має бути надане повне сприяння і сьогодні ж вони мають отримати доступ для моніторингу і верифікації, особливо у зонах Донецького аеропорту, Горлівки, Первомайська і Широкіно та в інших місцях, де сьогодні були обстріли.

Лише після того, як буде досягнуто всеохоплююче припинення вогню, має початися відведення техніки, при безпосередньому спостереженні ОБСЄ. Було домовлено, що центр з моніторингу та контролю має завершити підготовку спільного плану виведення важкої техніки, артилерії та ракетних систем залпового вогню.

Президент України висловив вимогу звільнити усіх полонених, в тому числі і тих хто потрапив у полон в районі Дебальцевого.

Сторони домовились, що цього тижня скоординують дії на рівні міністрів закордонних справ щодо виконання зазначених цілей.

При цьому українська сторона наполягла, щоб у ці дискусії було також включене питання залучення миротворців як по лінії зіткнення, так і міждержавного кордону України та Росії, зазначають у прес-службі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування