Газета: Захід і Україна зіграли на руку Росії-агресору

Понеділок, 23 лютого 2015, 12:50

Базові знання "теорії ігор" не завадили б Україні зараз у спробах впоратися з її нинішньою кризою.

Про це пише видання Der Spiegel, передає Дзеркало тижня.

"Настав час підбити підсумки через рік після революції на Майдані: Київ і Захід полегшили життя Росії-агресору. Їхні помилки зіграли на руку Кремлю", - говориться в статті.

Теорія ігор аналізує, як супротивники поводяться в конфліктних ситуаціях, у таких, як шахова гра. Теорія ігор розцвітала в часи холодної війни. Захід хотів її використовувати для імітації поведінки Радянського Союзу. Це мистецтво байдужого й холодного розрахунків.

Базові знання "теорії ігор" не завадили б Україні з її нинішньою кризою. На стороні російського президента Володимира Путіна сидить людина, яка, чи то хоче спровокувати нову холодну війну, чи то не хоче закінчувати стару.

Революція на Майдані стала відправною точкою у ​​війні. Її Україні принесла Росія. Через певний час стає зрозумілим, що Київ і Захід зробили помилки й прорахунки. "Вони зіграли на руку російському агресорові. Криза – це також результат недалекоглядності й смертельнонебезпечної наївності", - пише автор статті.

Початкова точка кризи – це нездатність підписати Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді 2013 року. Колишній президент України Віктор Янукович хотів знайти противагу російському впливу, тому інтенсивно "фліртував із Брюсселем".

"Янукович використовував своє перебування у владі, щоб згрібати лопатою гроші в кишені друзів і родини. Від реформи він відхрестився", - говориться в статті.

Розчарування через непідписання Януковичем Асоціації "вилилося" у Майдана.

Міністр закордонних справ і високопоставлені дипломати із Заходу кинулися виражати солідарність із демонстрантами, що дало підстави Росії для створення міфів пропаганди про те, що Захід організував переворот в Україні.

Націоналісти, які були учасниками Майдану, стали "знахідкою" для пропаганди Кремля.  Тільки Майдан виграв, як парламент у Києві вирішив обмежити статус російської мови в Україні. Росія це пояснила як "геноцид російського народу". Незважаючи на те, що пізніше закон був ветований. Це сталося у квітні, тоді Україна втратила Крим.

Без тіні сумніву, Майдан став повстанням бравого народу проти клептократа Януковича. "Мова йде про те, щоб вчитися на помилках минулого. У Кремлі сидить та ж сама людина. Вона холодна і розважлива", - пише видання.

"Для того, щоб стабілізувати Україну, Києву і Європі потрібна витривалість. В основі Асоціації з ЄС і бунті проти режиму Януковича лежали благі наміри. Це не врятувало від серйозних помилок ні ЄС, ні Україну. Вони занадто рідко були далекоглядними. Якщо вони хочуть добитися успіху й зірвати плани Москви, вони повинні спочатку все проаналізувати", - резюмує автор статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
Усі новини...