Теракт у Харкові скоїли за допомогою протипіхотної міни - слідство

Понеділок, 23 лютого 2015, 14:36

За попередніми даними, біля Палацу спорту у Харкові в неділю вдень вибухнула протипіхотна міна.

Про це на брифінгу в понеділок у Харкові повідомив прокурор Харківської області Юрій Данильченко, передає "Інтерфакс-Україна".

"За попередніми даними експертів, вибухнула протипіхотна міна з радіокерованим пристроєм... Її тротиловий еквівалент становить близько 2 кг", - сказав Данильченко.

За його словами, зараз експерти встановлюють, яким чином міна була приведена в дію за допомогою пульта або мобільного телефону. Маючи ці дані, слідство зможе зробити висновок про те, на якій відстані від місця вибуху перебував злочинець.

У свою чергу заступник Генерального прокурора Володимир Гузир, який також брав участь у брифінгу, зазначив, що слідству вдалося встановити орієнтовний час закладання міни.

"Ми практично впевнені, що цю міну спрямованої дії закладали з години ночі до чотирьох годин, коли в Харкові вимикається освітлення", - сказав він.

За словами Данильченка, на даний момент у справі допитано понад 200 осіб як свідків і 8 постраждали. Допитати інших постраждалих поки не дозволяє їх стан здоров'я.

У справі призначено ряд експертиз, в т. ч. комплексна вибухотехнічна молекулярно-генетична й медичні.

Основною версією вибуху слідство вважає теракт з метою дестабілізації ситуації в регіоні, повідомив Гузир.

"Перша версія - це терористичний акт, вчинений з метою дестабілізації в регіоні терористичною групою так званих "харківських партизан". Ще одна версія, яка розглядається і перевіряється, - це терористичний акт, вчинений за тими ж мотивами, але іншою терористичною організацією", - сказав він.

За дорученням генерального прокурора Віктора Шокіна у Харкові створено спеціальну слідчу групу, до якої увійшли працівники центрального апарату ГПУ. Вона перевірить, чи ретельно міліціонери обстежили територію перед ходою в Харкові.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

"Недоліки, виявлені у роботі над цими справами, особливо в діяльності слідчих підрозділів, отримали відповідну оцінку. Надані певні рекомендації, які повинні кардинально вплинути на ефективність розслідування цієї категорії справ", - підкреслив Гузир.

Як повідомлялося, 22 лютого вдень біля Палацу Спорту у Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. В результаті теракту на місці загинули дві людини.

У понеділок в лікарні помер 15-річний хлопчик, що перебував у комі унаслідок вибуху у Харкові.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування