Яценюк терміново поїхав до Порошенка, щоб той викликав голову НБУ

Середа, 25 лютого 2015, 11:42

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк поїхав із міністром фінансів до президента, щоб домагатися розмови з головою Національного банку Валерією Гонтаревою.

Про це Яценюк заявив на засіданні Кабінету міністрів у середу, з якого і поїхав із Наталею Яресько до Петра Порошенка, передавши ведення засідання колегам.

Такою була його реакція на рішення Нацбанку про закриття міжбанківського валютного ринку.

"Сьогодні зранку з інтернету я дізнався про те, що Національний банк самостійно, як завжди, без будь-яких консультацій прийняв рішення про закриття міжбанківського валютного ринку, що точно не додає стабільності національній грошовій одиниці, за яку відповідає Національний банк", - заявив прем’єр.

"Ця ситуація – з розбалансованістю як фінансової системи, так і курсу національної грошової одиниці – має дуже складний і негативний вплив на економіку країни", - сказав Яценюк.

Прем’єр повідомив, що з самого ранку проведено декілька нарад, щоб з’ясувати, що відбувається на міжбанківському валютному ринку, який контролюється Нацбанком.

За його словами, дані вказують на те, що валюта в країні є, але працюють спекулянти – і частину валюти тримають за межами країни, щоб дочекатися вищого курсу.

"Ми неодноразово радили Нацбанку взяти ситуацію під жорсткий контроль", - сказав Яценюк.

Прем’єр закликав парламентську коаліцію невідкладно зібратись на позачергове засідання парламенту для ухвалення рішень, необхідних для стабілізації фінансової системи країни

"Ми зараз з міністром фінансів – якщо уряд не заперечує – поїдемо до президента, щоб президент запросив голову Національного банку, і щоб ми почули реальну картину безпосередньо з перших вуст керівника Національного банку, і що треба з боку уряду, щоб допомогти Нацбанку стабілізувати ситуацію і відновити довіру до банківської системи українців", - сказав Яценюк

"Чіткі зрозумілі кроки, для того, щоб люди перестали знімати депозити, щоб збити спекулятивну хвилю, яка є сьогодні в Україні. Експортери щоб повернули валюту, яку вони тримають за кордоном, і (щоб) не дати можливості імпортерам по лівих контрактах виганяти валюту і чекати підвищення курсу", - додав він.

Яценюк передав В’ячеславу Кириленку ведення засідання КМУ і з Яресько поїхав до Порошенка з тим, щоб він запросив Гонтареву і щоб далі "проводити термінові фахові консультації".

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування