Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Брюссель кличе Україну й Росію на переговори по газу

Четвер, 26 лютого 2015, 13:03

Віце-президент Єврокомісії з енергетичних питань Марош Шефчевич пропонує міністрам енергетики України й Росії провести в Брюсселі газові переговори 2 березня.

Відповідні листи він розіслав міністрам, повідомила прес-секретар Шефчевича Ганна-Каиса Ітконен, передає УНІАН.

"Я можу підтвердити, що віце-президент Шефчевич направив листа Росії й Україні, запрошуючи російського й українського міністрів енергетики на тристоронню зустріч у Брюссель у понеділок, 2 березня", - сказала вона.

"Зараз ми очікуємо підтвердження від обох сторін, чи зможуть вони взяти участь. Ціль цієї тристоронньої зустрічі – обговорити питання безпеки поставки газу", - сказала вона.

Крім того, Ітконен підкреслила, що Брюссель очікує, що "обидві сторони будуть виконувати "зимовий пакет" (домовленостей про поставки російського газу в Україну цієї зими - УНІАН).

Як повідомлялося, Україна із середини червня 2014 року не одержує російський газ через невизначеність умов поставок, ціни палива, а також механізму оплати боргів за паливо. 

У результаті досягнутих наприкінці жовтня домовленостей і відповідно до підписаного в Брюсселі протоколу, Україна з 9 грудня в 2014 р. відновила імпорт газу з Росії за ціною 378 дол. за тисячу кубометрів до кінця 2014 року. Досягнуті домовленості тимчасові й діють до 31 березня 2015 року. 

У той же час, "Газпром" протягом останніх днів обмежує поставки газу в Україну. У зв'язку із цим "Нафтогаз України" попередив російського монополіста про неможливість подальшої передоплати за газ без гарантій дотримання ним Брюссельського протоколу.

Також "Нафтогаз" підкреслював, що поставки "Газпромом" газу на окуповані бойовиками території суперечать діючому контракту.

Як заявив глава компанії Андрій Коболев, "Нафтогаз України не буде оплачувати рахунки "Газпрому" за газ, який російська компанія може поставити на окуповані території.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...