ФСБ вербує українців, що приїздять до родичів в Росію

П'ятниця, 27 лютого 2015, 10:17

Cпівробітники російських спецслужб вербують жителів України із прикордонних областей до розвідувально-підривної діяльності.

Про це повідомили у Сумській обласній раді із посиланням на облуправління СБУ.

Зокрема, у січні до Управління звернулися четверо мешканців прикордонних населених пунктів (Білопільського та Краснопільського районів), які повідомили про намагання осіб, які представлялися співробітниками ФСБ Росії, залучити їх до негласного співробітництва на користь іноземної спецслужби.

Один з них, мешканець Білопільщини, перебуваючи у родичів на території Росії, був безпідставно затриманий російськими прикордонниками та звинувачений у начебто вчиненні адміністративного правопорушення, пов'язаного з перетином російського кордону та контрабандою товарів народного споживання.

Із застосуванням психологічного тиску та фізичного впливу він був змушений власноручно написати згоду на співробітництво з органами ФСБ Росії, після чого його переправили на територію України поза пунктом пропуску.

Враховуючи, що чоловік, повернувшись до України, одразу добровільно повідомив про ці події органи СБУ і не вчинив протиправних дій, до яких його спонукали представники іноземної спецслужби, він був звільнений від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

Щодо трьох інших мешканців Сумщини, то вони потрапили в аналогічні ситуації.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування