Грибаускайте: війна в Україні – це тест на міцність для НАТО

Середа, 11 березня 2015, 07:35

Війна в Україні наразі є загрозою для всього західного світу і випробуванням на міцність для НАТО – якщо альянс не витримає цей тест, боротиметься з РФ на своїх кордонах.

Про це сказала президент Литви Даля Грибаускайте в інтерв’ю CNN.

"Ми думали, що незалежність - це назавжди. Але зараз, коли пострадянський імперіалізм уже біля наших кордонів, ми бачимо, що боротьба триває", - сказала вона.

За її словами, за 25 років країни Балтії звикли до такої поведінки РФ, до порушень міжнародного права, тому зараз вона їх не надто дивує, хоча Росія і інтенсифікувала свої дії.

"Це не лише проти нас. Це проти всього ЄС. Захід має поставитьсь до цього дуже серйозно" - наголосила президент Литви.

Вона позитивно оцінила навчання, які США розпочинають в країнах Балтії, однак, на її думку, основна боротьба триває на території України.

"Я позитивно оцінюю навчання в країнах Балтії, однак сьогодні місце, де триває боротьба за свободу – територія України. Якщо не зупинити Путіна в Україні, він буде на наших кордонах. Тому потрібно зупинити його там" - підкреслила Грибаускайте.

"Ризик, що Путін захоче випробувати НАТО на міцність існує. Тест для НАТО сьогодні – територія України, і якщо він побачить брак лідерства, брак підтримки, я переконана, він спробує випробувати нас" - додала вона.

Даля Грибаускайте відзначила брак рішучості Заходу в оцінках і діях щодо агресивної політики Росії, на її думку, це дуже небезпечно.

"На сьогодні для деяких західних лідерів простіше не сприймати все серйозно, не приймати рішень. Але чим довше ми будемо відкладати прийняття рішень, дозволяти Путіну проводити агресивну політику, брехати, тим небезпечнішим він ставатиме" - сказала президент Литви.

"Європейська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування