Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО нічим відповісти на нову воєнну доктрину Путіна - німецькі експерти

Середа, 18 березня 2015, 11:48

Німецькі аналітики вважають, що Захід досі не зміг знайти відповідь на нову воєнну доктрину і гібридну війну, яку Росія веде в Україні.

Останні роки Німеччина та інші країни ЄС були зайняті своїми проблемами і не звертали уваги на процеси, що відбуваються в східних сусідах Євросоюзу, передає Deutsche welle.

Так, ще до формального затвердження Путіним нової військової доктрини Росії в грудні минулого року можна було зрозуміти, до чого йде справа, і якою буде нова тактика російських збройних сил, з висловлювань начальника генерального штабу, зроблених у лютому 2013 року.

Уже тоді генерал Валерій Герасимов виклав головні принципи того, що пізніше стали називати "гібридної" або "нелінійної" війною, вказує експерт берлінського Фонду науки і політики (Stiftung Wissenschaft und Politik) Маргарете Кляйн (Margarete Klein).

Герасимов виходив з того, зазначає вона, що надалі кордони між війною і миром стануть розмитими, одна країна не буде формально оголошувати війну інший, а значить, і методи ведення такої війни повинні бути іншими. Начальник Генштабу сформулював ці методи досить відверто.

До них, перераховує Кляйн, відносяться ще й політичні, економічні, а також інформаційно-технологічні заходи, які при цьому супроводжуються нелінійними і асиметричними методами примусу.

"Тим самим вдається завуалювати відкриту військову агресію, - вказує вона. - Тій же меті слугує і використання протестного потенціалу місцевого населення або керованих ззовні політичних сил і громадських рухів".

За словами Кляйн, концепція Герасимова "досить точно відображає дії Росії в Україні".

Директор приватного науково-дослідного інституту Manatee Global Advisors з Франкфурта-на-Майні Дастін Дехе (Dustin Dehez) звернув увагу на тактику "зелених чоловічків".

"Така тактика позбавляє супротивника і його союзників можливості швидко і рішуче відреагувати на інтервенцію", - зазначив Даху.
Саме в цьому, переконаний він, і полягав головний задум Кремля - ​​наскільки можливо відтягнути реакцію, що йому "вражаючим чином вдалося".

Крім того, вважає франкфуртський аналітик, російські військові зуміли фактично нейтралізувати натовську доктрину ядерного стримування. "Російська доктрина" нелінійної війни ", - пояснив він, - дозволяє не переходити певний поріг застосування збройного насильства, за яким автоматично могли б настати заходи НАТО".

Такий урок, вважає аналітик, Кремль витягнув з військової кампанії в Грузії в 2008 році.

І Заходу, підсумував Дехе, на нову військову стратегію Росії поки відповісти нічим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування