Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутат: Постанова про окуповані території Донбасу допоможе звернутися до Гааги

Середа, 18 березня 2015, 11:57

Постанова про окуповані території  на Донбасі дозволить звертатися до Гааги з приводу злочинів, скоєних на контрольованих бойовиками землях.

Про це "Українській правді" повідомив депутат Леонід Ємець, який є першим заступник комітету,  вказаного у поданні як головного – комітету правової політики та правосуддя.

"Ця постанова означає політико-правове визнання Україною і парламентом того, що ці території є окупованими. Це визнання статусу цих територій, визнання реальності. Це означає, що ми не закриваємо очі, ми не говоримо, що відбувається антитерористична операція, говоримо, що ці території окуповано", - сказав він.

"Від цього можна далі будувати дипломатичні відносини з розумінням, що українська держава визнала, що ці території окуповані", - додав Ємець.

Він зазначив, що після голосування цієї постанови "є підстава для спілкування в Гаазі з приводу злочинів,  скоєних на цій території".

"Є підстава для подальших судових справ, є підстава для взаємодії з громадянами, які перебувають на тій території, які залишили ту територію. Зрозуміло, що на тих територіях не можуть діяти звичайні процедури, передбачені для мирного часу. Території окуповані, до цього відповідно треба ставитись", - сказав він

Ємець додав, що постанова не вирішує процедурних питань, наприклад, як людям вихати, або вирішити свої житлові питання. "Це визнання самого факту. Далі ми будемо її наповнювати законодавчо процедурами", - додав він.

Як відомо, постанова про визнання певних територій Донбасу окупованими була проголосована у вівторок. Вона стала результатом переговорів представників коаліції і президента. Тоді три фракції відмовились підтримати зміни до закону про особливий порядок самоврядування окремих територій Донбасу та про перелік населених пунктів, на які дія цього закону поширюється.

Як компроміс, депутати домовились разом з президентськими законами ухвалити постанову про визнання територій, які контролюють бойовики, окупованими.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування