Раду змусили оприлюднити список помічників нардепів, який вона приховувала

Четвер, 19 березня 2015, 12:27

Повний перелік помічників народних депутатів 2007-2012 років, що тривалий час ретельно приховувався від громадськості, відтепер відкритий для всіх.

Інформація стала відомою завдяки трирічній судовій боротьбі "Інституту Медіа Права" спільно з журналісткою Іриною Соломко, інформує в четвер сайт ІМП.

Найбільше помічників мав депутат від БЮТ. для збільшення клікнути

"Ця база на майже п’ятистах сторінках є унікальною, оскільки розкриває інформацію, яку досі системно приховувала влада", – підкреслює директор "Інституту Медіа Права" Тарас Шевченко.

"Наш приклад ще раз доводить, що довготривала боротьба за свої права та суспільно важливі речі завжди приносить результати, і варта вкладених у неї зусиль", - наголошує він.

Кожен депутат, відповідно до законодавства, може мати до тридцяти одного помічника-консультанта, які працюють на нього за строковим трудовим договором або на громадських засадах. При цьому, витрати з державного бюджету на оплату праці таких радників сягають близько 10 мільйонів гривень щомісяця.

"Верховна Рада – це величезна чорна дірка, в якій зникають десятки мільйонів гривень. Досі це надзвичайно закрита структура", – зазначає Ірина Соломко.

"Система помічників – це величезна п’явка, яка щороку ссе мільйони гривень. По суті, це механізм працевлаштування друзів, дружин, коханок, дітей народних депутатів, які отримують не тільки заробітну плату, а ще й статуси державних службовців та відповідні пільги. Саме тому інформація про помічників так довго та старанно приховувалася Апаратом ВР", - каже журналіст.

Тепер прізвища близько 20 тисяч осіб, які у 2007-2012 роках допомагали народним обранцям виконувати їх представницькі повноваження, також стануть публічними. Завантажити архів цієї інформації можна за цим посиланням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування