Україна не зможе погасити борг перед РФ до кінця року - ЗМІ

Понеділок, 23 березня 2015, 08:32

Україна до кінця 2015 року не зможе погасити борг у три мільярди доларів перед Росією.

Про це повідомляє газета The Financial Times з посиланням на експертів, пише DW.

Фінансова діра в бюджеті України становить 40 мільярдів доларів, і в найближчі чотири роки Київ планує реструктурувати свої борги на суму 15 мільярдів.

Одним з великих кредиторів України є Росія, яка, серед іншого, володіє українськими євробондами на суму понад три мільярди доларів.

Як пише FT, Україна, завдяки "борговими операціями" може виграти до 5,2 мільярда доларів. Як вважає колишній співробітник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Чарльз Блітцеру, російська частина боргу, досить імовірно, буде задіяна в цій схемі, а значить, Росії не варто очікувати повернення грошей до кінця року.

За словами професора Університету Джорджтауна Анни Гелперн, яка раніше співпрацювала з міністерством фінансів США, МВФ уже висловив припущення, що бонди, якими володіє Росія, будуть включені в план реструктуризації.

Однак у МВФ стверджують, що "українська влада сама повинна вирішувати, які саме борги і в якому обсязі будуть задіяні".

В початку лютого Москва оголосила, що влада України звернулися з проханням про реструктуризацію заборгованості. Як заявив тоді міністр фінансів РФ Антон Силуанов, Росія не готова це зробити.

Мова йде про кредит, який Росія дала Україні ще в грудні 2013 року в відповідно до домовленостей з тодішнім президентом країни Віктором Януковичем.

Спочатку Москва готова була надати Києву 15 мільярдів доларів, проте перевела тільки один транш на три мільярди доларів, а решта переклади заморозила у зв'язку з нестабільною обстановкою на Україні.

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування