Суркіс підключився до війни олігархів: хоче реприватизації "Дніпроенерго"

Понеділок, 23 березня 2015, 10:43

Минулого тижня вирішення справ з кіпрською компанією Ахметова DTEK Holdings Limited, а також Кабміном і ФДМУ ініціювала енергопостачальна компанія "Львівобленерго", що входить в орбіту Григорія Суркіса.

Про це пише "Деловая столица".

Як повідомляється, предметом спору стала операція з продажу DTEK Holdings Limited блокуючого пакету акцій найбільшої теплової генерації України - ПАТ "Дніпроенерго", проведеної в 2012 році.

"Наші юристи зараз його тільки почали вивчати", - повідомили у Фонді держмайна з приводу позову "Львівобленерго".

На думку позивача, уряд затвердив дискримінаційні умови приватизації "Дніпроенерго", а Фонд держмайна не забезпечив конкурентний продаж акцій компанії.

Видання зазначає, що схожа мотивація міститься у позовах дніпропетровського "Бізнес-Інвеста", що входить в сферу впливу групи "Приват" Ігоря Коломойського.

На початку 2015 року ця структура оскаржила приватизацію ще одного енергогенеруючого підприємства, проданого ФДМУ DTEK Holdings Limited в 2012 році, - "Західенерго".

А потім подала позов про скасування результатів приватизації і повернення ФДМУ контрольного пакету акцій компанії "Закарпаттяобленерго", яку зараз прийнято включати в орбіту екс-глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна.

На реприватизацію такого стратегічного активу, як "Дніпроенерго", необхідна політична воля вищого керівництва країни, пише видання.

Не можна недооцінювати і самого Ахметова, у якого теж є чимало козирів у рукаві. Найважливіший з них - контроль над "Павлоградвугіллям", який повністю забезпечує "Дніпроенерго" паливом, пише видання.

Джерела стверджують, що Коломойський вирішив підстрахуватися і паралельно зі "Львівобленерго" подав до Господарського суду Києва позов з вимогою реприватизації "Дніпроенерго" від імені "Бізнес-Інвесту".

Ця суперечка для головного "приватівця" є принциповою. З 2007 р Коломойський вів відчайдушну боротьбу з Ахметовим, намагаючись позбавити його контролю над "Дніпроенерго", який той де-факто отримав у 2007 році, після схвалення плану санації енергокомпанії.

Як відомо, "Дніпроенерго" виробляє майже 8,5% електроенергії країни.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування