На парад 9 травня в Москві пустять лише запрошених: заходи безпеки

Понеділок, 23 березня 2015, 10:58

9 травня прохід на Красну площу в Москві ветеранів Великої Вітчизняної війни пускатимуть винятково за перепустками.

Ветеранів, які приїдуть до столиці РФ за власною ініціативою, без запрошення, не пустять на парад, присвячений 70-річчю перемоги в тій війні, пише газета "Комерсант".

Від кожного регіону, крім Москви, на ювілейну церемонію потрапить лише один ветеран. Вибирають нібито тих, хто може перенести переліт за станом здоров'я.

Як повідомив член оргкомітету з підготовки до святкування 70-річчя Перемоги, віце-мер Москви з питань соціального розвитку Леонід Печатніков, буде вжито заходи, щоб приїжджі ветерани 9 травня не ходили містом, "не знаючи, куди приткнутися".

У дні святкування працюватиме штаб "із виявлення, прийому й розселенню" ветеранів. Їх зустрінуть на вокзалі й відправлять на автобусах у Клініку респіраторної реабілітації у Звенигороді, де працюватимуть 20 волонтерів.

"Пропрацьовано також питання альтернативного розміщення ветеранів у готелях Москви за мінімальними розцінками", - сказав Печатніков.

Також, запевнив він, вони зможуть взяти участь у міських святкових заходах.

Столичні чиновники з досвіду проведення врочистих заходів у минулі роки відзначають, що частина ветеранів, які не мають запрошень, прибувають до Москви, розраховуючи, що зможуть взяти участь у параді "явочним порядком".

Однак "через особливі заходи безпеки" без запрошення потрапити на парад буде неможливо.

"Ми за всього бажання не зможемо гарантувати прохід на парад усім ветеранам, які приїхали до Москви, хоча вони й заслуговують на це", - заявив один із чиновників комітету громадських зв'язків Москви.

Він додав, що деякі ветерани "переоцінюють свої сили й здоров'я", тому регіональна влада при розподілі запрошень не ризикує відправляти їх до Москви.

Столичному уряду приходить "доволі багато" листів від ветеранів із регіонів, які просять допомогти їм потрапити на парад. Але ці заявки – за межами квоти.

Запрошення на парад ветеранам розподіляють органи влади суб'єктів РФ за виділеною їм квотою.

Як повідомили в прес-службі комітету громадських зв'язків Москви, поки квота на Москву невідома, а всього на параді буде близько 5 тисяч гостей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування