Україна запропонувала кредиторам комбінацію заходів із реструктуризації боргу

Вівторок, 24 березня 2015, 08:53

Україні запропоновано значний обсяг фінансової допомоги по лінії Міжнародного валютного фонду і від інших кредиторів, проте країні буде потрібний додатковий обсяг коштів із зовнішніх джерел.

Про це заявила в інтерв'ю Financial Times міністр фінансів України Наталія Яресько, пише "УНІАН".

"Цих коштів вистачить, щоб стабілізувати банківську і фінансову систему, але надалі нам потрібний додатковий пакет допомоги, - сказала міністр. - Це має бути інвестиційна допомога, яка змусить економіку запрацювати".

Яресько подякувала за вже надану підтримку уряди країн Великої сімки та міжнародних кредиторів, проте звернула увагу на те, що Україна сьогодні зіткнулася з найскладнішими історичними викликами.

"Ми, за великим рахунком, один на один протистоїмо агресору", - сказала Яресько. Вона підкреслила, що ситуація на сході України - це найголовніший ризик для макроекономіки. "Режим припинення вогню - дуже хиткий, але ми сподіваємося, що наші кредитори зрозуміють це", - зазначила міністр.

Вона звернула увагу, що зараз Мінфін веде непрості переговори про реструктуризацію боргу.

"Реструктуризація - це єдине рішення, яке дасть змогу впоратися з борговим навантаженням", - зазначила Яресько.

Вона додала, що Україна пропонує кредиторам комбінацію заходів, включаючи скорочення купонних виплат за бондами і скорочення номіналу паперів.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки.

Перший транш у рамках нової програми в 5 млрд дол. отримано 13 березня. Ще близько 7,5 млрд дол. можуть прийти в Україну по лінії ЄБРР, Світового банку і Європейського інвестиційного банку.

Крім того, Україна почала переговори з реструктуризації заборгованості в обсязі 15 млрд дол. при загальному обсязі боргу в 70 млрд дол.

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування