Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологи б'ють на сполох: російська пропаганда атакує Харків і Одесу

Середа, 25 березня 2015, 16:17

Найсильніше російська пропаганда крім Донбасу впливає на жителів Харківської та Одеської області.

Індекс результативності російської пропаганди розрахували соціологи КМІС, йдеться в прес-релізі, оприлюдненому у середу.

 

Зазначається, що середнє значення індексу РРП для населення України в цілому дорівнює 26.

Найбільш низький рівень нараженості російській пропаганді в Західному регіоні та в Центральному регіоні. Набагато вище значення індексу в Південному регіоні.

У Східному регіоні значення індексу в 4 рази вище, ніж у Західному. Східний регіон являє собою велику проблему і вимагає серйозних зусиль у боротьбі проти російської пропаганди. Не дуже благополучна ситуація і в Південному регіоні, наголошують соціологи.

Суттєвих відмінностей за статтю та віком немає; жінки трохи більше схильні до впливу російської пропаганди, ніж чоловіки,

Люди старше 70 років дещо більше схильні до впливу ніж у середньому по Україні.

Освіта тут теж не має суттєвого впливу - особи з вищою освітою трохи менше схильні до впливу пропаганди, ніж у середньому по Україні.

За словами соціологів, для визначення індексу вони вибрали тези офіційної російської пропаганди, в які вірить більше 80% російського населення.

На думку соціологів, ядром пропаганди є квазілогічний ланцюжок:

майдан був організований американцями разом з націоналістами → в результаті майдану до влади прийшли націоналісти, які загрожують російськомовному населенню України → Крим і Схід України були в небезпеці → Крим вдалося захистити, включивши його до складу Росії, а Схід повстав і хоче незалежності і гарантій безпеки → націоналісти, що незаконно прийшли до влади, почали війну зі своїм народом.

Соціологи зазначають, що ефективна протидія російській пропаганді на Донбасі може знизити приплив нових ополченців до лав сепаратистів, а також позбавити агресора можливості втягнути в протистояв населення інших східних і південних областей України.

Опитування проводилося з 14 по 24 лютого 2015 року.

Методом особистого інтерв'ю опитано 2013 респондентів, що мешкають в 108 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років.

У Донецькій і Луганській областях дослідження проводилося як на територіях, підконтрольних Україні, так і на територіях, непідконтрольних.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує: 3.3% для показників близьких до 50%, 2.8% - для показників близьких до 25%, 2.0% - для показників близьких до 10%, 1.4% - для показників близьких до 5%.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування