Близька до Коломойського компанія вимагає відібрати у держави дивіденди "Укрнафти"

Четвер, 26 березня 2015, 09:41

Дніпропетровська "Фінансова компанія "Гамбіт" просить суд визнати недійсним рішення зборів акціонерів "Укрнафти" про направлення майже всього прибутку за 2011-2013 роки – близько 3,8 млрд гривень – на виплату дивідендів (з них 1,8 млрд – в держбюджет).

Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на ухвалу суду, яка є у розпорядженні агентства.

Агентство уточнює, що мова йде про рішення акціонерів від 10 жовтня 2014 року, а компанія "Гамбіт" пов'язана з одним із кіпрських міноритарних акціонерів "Укрнафти".

Суд вважає доводи позивача достатніми для того, щоб відкрити провадження і призначив розгляд справи на 1 квітня.

Ухвала про початок провадження була прийнята судом 10 березня – через тиждень після засідання Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, яке відбулося 4 березня.

Тоді на той час ще дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський на питання, коли держава отримає дивіденди від "Укрнафти", відповів: "ніколи не отримає".

Відповідачем по даній справі є "Укрнафта", а "Нафтогаз", який володіє 50%+1 акцією компанії, залучений до справи у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог.

Зареєстроване в Дніпропетровську ТОВ "Фінансова компанія "Гамбіт" було засноване в серпні 1999 року. Його засновниками, згідно з даними державного реєстру, вважаються 11 офшорних компаній, 9 з яких зареєстровані на Кіпрі, та ще по одній – на Багамах і в одній з держав Карибського регіону – Федерації Сент-Кітс і Невіс.

Дві кіпрські компанії "Дислунако Сервісез Лімітед" і "Корнезія Консалтинг Лімітед", які є одними із засновників позивача, зареєстровані за однією юридичною адресою – місто Лімасол, район Петру Циру, вулиця Свепко Корт 8, офіс М2.

За цією ж кіпрському адресою зареєстрована і компанія "Бордо Менеджмент Лімітед", яка, в свою чергу, володіє 12,2777% акцій компанії "Укрнафта".

Згідно п. 1 ст. 50 закону "Про акціонерні товариства", рішення загальних зборів акціонерів можна оскаржити у тримісячний строк з моменту їх прийняття. Останні збори акціонерів "Укрнафти" відбулося 10 жовтня 2014 року, тобто п'ять місяців тому.

У свій час, згідно з даними державного судового реєстру, "Фінансова компанія "Гамбіт" спільно з компанією Коломойського "Бізнес-Інвест" (яка нещодавно оскаржувала в суді результати приватизації "Західенерго") оскаржували в суді рішення загальних зборів акціонерів енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго" від 21 березня 2008 року.

Як відомо, Кабінет міністрів розраховує отримати 1,8 млрд гривень дивідендів за 2011-2013 від "Укрнафти" до 10 квітня 2015 року – така стаття доходу була включена до держбюджету-2015.

50%+1 акція "Укрнафти" належить "Нафтогазу", близько 42% – компаніям, афільованим з групою "Приват" Ігоря Коломойського.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування