Депутати хочуть створити ТСК, щоб перевірити дані про корупцію в Кабміні

Субота, 28 березня 2015, 02:26

Коаліція має підтримати створення тимчасової слідчої комісії щодо перевірки поширених головою Державної фінансової інспекції даних про корупцію в Кабінеті міністрів і на держпідприємствах.

Про це говорили депутати під час програми "Чорне дзеркало" на каналі "Інтер".

Перший віце-спікер Андрій Парубій погодився, що це питання треба винести на розгляд першим на пленарному тижні.

Депутат від БПП Дмитро Добродомов, зокрема, сказав, що після заяв Миколи Гордієнка для коаліції "настає момент істини: як тепер вона себе поведе щодо питання створення ТСК по розслідуванні цих справ".

"Ревізією було встановлено факти корупційної діяльності, якими було завдано збитки державі на суму більше 7,58 млрд. грн.", - сказав він

"В грудні 2014 року коаліція, не заслухавши звіту попереднього уряду, не розібралась із долею попередніх резонансних звинувачень, проголосувала і взяла на себе відповідальність за цей уряд. Далі Яценюк публічно заявляв, що пройде детектор брехні, але не пройшов. Потім прокуратура каже, що вона порушує кримінальну справу, - і всі про це забувають", - обурився Добродомов.

За його словами, доведення справи до суду – питання відповідальності коаліції, бо народ "чекає результату, а не показух".

Депутат Сергій Каплін також заявив, що готовий надати докази злочинів. Він порівняв публічне затримання і звільнення з посад керівника Державної служби з надзвичайних ситуацій та його заступника із тим, як ящірка скидає хвіст.

У свою чергу, Гордієнко знову озвучив інформацію щодо корупційних діянь нинішніх чиновників та втрат держбюджету від цього.

"Укртрансгаз" – 219 мільйонів збитків. "Укргазвидобування" – 358 мільйонів збитків. "Укрзалізниця" – 258 мільйонів збитків. "Укрзалізпостач" – 300 мільйонів збитків. "Укрпошта" – 61 мільйон збитків… всього на трьох контрактах", - сказав він.

У ході ревізії "Держспезв’язку", за словами Гордієнка, інспектори вивчають договір приватизації "Укртелекому". Компанія ЄСУ яка викуповувала "Укртелеком", мала впродовж 2 років створити телекомунікаційну систему за свої кошти і передати її безоплатно державі – і вона "недоплатила державі 220 мільйонів".

Також Гордієнко заявив, що є ухвала суду про проведення ревізії Міністерства фінансів, бо "потрібно встановити, з яких джерел держава виділила ці 220 мільйонів для виконання договору "Держспецзв’язку".

"У Міністерстві фінансів знаходимо 552 мільйона збитку. 1 мільярд 46 мільйонів фінансових порушень. Складаємо акт ревізії, направляємо його знову у Генпрокуратуру – ГПУ пред’являє звинувачення Януковичу і Колобову… Однак теперішній радник Яценюка, а тоді керівник Мінфіну Шлапак подав на нас в суд, аби скасувати цей акт ревізії", - заявив Гордієнко.

Він обурився тим, що нинішні чиновники "захищають колишню злочинну владу". Гордієнко наголосив, що це "єдиний документ, який ми за часи ревізії зустріли, коли є безпосередньо резолюція колишнього президента Януковича".

Гордієнко також сказав, що його відсторонили з посади за його "принципову позицію".

27 березня група депутатів уже зареєструвала у парламенті проект постанови №2479 про утворення ТСК з питань перевірки фактів корупційної діяльності, поширених Гордієнком, зазначає прес-служба Добродомова.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування