Путін може виступити на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку

Вівторок, 31 березня 2015, 08:37

Президент РФ Володимир Путін може виступити на відкритті 70-ї ювілейної сесії Генеральної асамблеї ООН у вересні цього року в Нью-Йорку.

За словами інформованих джерел російського видання "Комерсант", "поїздка готується", але остаточна ясність з'явиться на початку серпня.

Про те, що "готується поїздка" Путіна до Нью-Йорка наприкінці вересня, газеті розповіли два джерела, близьких до Кремля, і підтвердило джерело, близьке до секретаріату ООН.

Як очікується, президент РФ виступить на сесії Генеральної асамблеї ООН, яка цього року відзначить своє 70-річчя.

Співрозмовники видання, втім, обмовилися, що, хоча поїздка попередньо і стоїть у плані, остаточна ясність у цьому питанні з'явиться лише на початку серпня.

"Усе буде залежати від міжнародної ситуації", - сказав один зі співрозмовників газети.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що можливість поїздки вивчається.

"Остаточне рішення поки не прийнято. Відвідування сесії Генасамблеї – один із варіантів, що розглядаються, і в цьому сенсі не так важливо, ювілейна вона чи ні", - сказав він.

Однією з головних тем майбутньої сесії стане обговорення пропозиції деяких країн Заходу обмежити право вето постійних членів СБ ООН, у тому числі Росії.

Очікується, що цього року у відкритті сесії Генасамблеї візьме участь більшість світових лідерів. Крім того, уже відомо, що в Нью-Йорк уперше за 20 років поїде Папа римський. Його виступ заплановано на 25 вересня.

Усі останні роки до Нью-Йорка літав голова МЗС РФ Сергій Лавров. У 2009 році на Генасамблеї виступав тодішній президент РФ Дмитро Медведєв.

Путін же востаннє був на відкритті сесії Генасамблеї 10 років тому, коли ООН виповнилося 60 років. До цього він виступав там двічі – у 2003 році й на "саміті тисячоріччя" у 2000-му.

Минулого року делегації РФ довелося вислухати чимало критики на свою адресу у зв'язку зі ситуацією навколо України.

При цьому опоненти РФ на чолі з міністром закордонних справ Франції Лораном Фабіусом здійснили рішучу спробу обмежити її право вето в Радбезі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування