Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Агресія РФ змушує країни Європи нарощувати військові витрати

Понеділок, 13 квітня 2015, 14:57

Участь Росії в бойових діях на сході України змусила сусідів РФ нарощувати оборонні бюджети при тому, що в цілому у світі витрати на оборону мають тенденцію до скорочення.

Про це йдеться в звіті Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру SIPRI.

"Конфлікт в Україні змушує багато європейських країн - сусідів Росії, у Центральній Європі, Балтії, північноєвропейських  – збільшувати військові витрати, переглядаючи попередні плани і тенденцію до скорочення", - йдеться у доповіді.

"Українська криза суттєво загострила ситуацію з безпекою в Європі, проте дотепер вплив кризи на військові витрати найбільш помітний  у країнах, що межують з Росією", - зазначають автори звіту.

При цьому Росія також планує збільшити видатки на озброєння у 2015 році, але такі плани країна мала ще до початку конфлікта в Україні, зазначено у доповіді.

"Незважаючи на те, що  військовий бюджет РФ-2015 було скорочено на 5% через зменшення прибутків від зниження цін  на нафту,  він буде все одно суттєво більшим у порівнянні з 2014-м", - зазначають у звіті.

У країнах Західної Європи тенденції  до збільшення не спостерігається, зважаючи на заклики НАТО утримувати оборонні бюджети країн-членів на рівні 2% ВВП. Так, 5 країн, які витрачають на оборону найбільше - Франція, Великобританія, Німеччина, Італія та Іспанія - скорочують цю статтю витрат у 2015 році.

Разом з тим небагато підвищити оборонний бюджет має намір Німеччина.

В цілому,  за даними звіту, військові витрати у світі протягом 2014 року скоротилися у порівнянні з попереднім роком на 0,4% і сягнули 1,8 трлн доларів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування