Події на Донбасі розділили Європу на захід і схід - Stratfor

Середа, 15 квітня 2015, 17:36

Східні країни Європи виступають за жорстку лінію у відношенні Росії, а представники західної Європи зацікавлені у відновленні зв'язків із Москвою.

Як пише "Апостроф", про це йдеться у звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor від 13 квітня.

"Події на Донбасі фактично розділили європейські країни на захід і схід. Східні країни через близьке розташування до Росії стурбовані своєю обороною більше, ніж економічними й політичними зв'язками з Кремлем, і є прихильниками жорсткої лінії у відношенні РФ", - пише видання.

"Тим часом представники Західної Європи зацікавлені не лише в урегулюванні конфлікту на території України, але й у відновленні зв'язків із Москвою", - додає "Апостроф".

Як говориться у звіті, "усередині НАТО деякі країни демонструють примирливі позиції щодо бойових дій на Донбасі".

"Ці розбіжності підкреслюють перманентний політичний розкол між державами-членами НАТО щодо політики Альянсу у відношенні Росії", - зазначає Stratfor.

Експерти нагадують, що 25 березня директор французького Управління військової розвідки Кристоф Гомар заявив, що, на відміну від доповідей НАТО, військова розвідка Франції вважає, що РФ ніколи не розгортала транспортне забезпечення, яке можна було б розглядати як підготовку до вторгнення в Україну.

Нещодавно голова МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер відзначив прогрес у відведенні важкої зброї, а джерело в НАТО повідомило, що РФ спрямовує війська і зброю на Донбас.

"Для західних європейських країн, зокрема Німеччини, важливе не лише посередництво в процесі деескалації конфлікту в Україні та стабілізації ситуації в регіоні, а також і нормалізація економічних взаємин із Росією", - йдеться у звіті.

"Втім, для НАТО, де багато що залежить від позиції США, пріоритетним є підвищення обороноздатності Альянсу уздовж кордонів на сході, а також створення фактора стримування для РФ. Такі конкуруючі цілі вбивають між союзниками клин", - зазначають американські аналітики.

Франція й Німеччина скорочували витрати на оборону, а східноєвропейські члени Альянсу (в основному прибалтійські країни й Польща), які бачать у Росії загрозу власній безпеці, почали витрачати на оборону більше.

США вирішили посилити взаємини зі східноєвропейськими членами НАТО, особливо з Польщею й Румунією, проводити військові навчання НАТО в Болгарії й Румунії (операція Atlantic Resolve). Експерти бачать і в цьому ознаку розколу "західної коаліції".

Сприйняття українського конфлікту на заході й на сході Європи відрізняється.

"У той час як західноєвропейський країни будуть прагнути до деескалації конфлікту на Донбасі й стабілізації ситуації, США продовжать нарощувати двосторонні оборонні зв'язки з країнами східної Європи, а також створювати регіональний союз, який зміг би завадити Росії здійснити подальші воєнні дії в регіоні", - цитує "Апостроф" звіт Stratfor.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування