ВР зняла з розгляду закон про реформу прокуратури

Вівторок, 21 квітня 2015, 18:00

Народні депутати не дійшли згоди про доцільність ухвалення проекту про зміни до закону "Про прокуратуру" №2667, документ було знято з розгляду ВР.

Про це заявив спікер ВР Володимир Гройсман.

Про прохання зняти документ з розгляду заявив ініціатор законопроекту Юрій Луценко.

За його словами,  у коаліції не дійшли згоди  щодо документу через те, що "багато хто з депутатів думає про свою недоторканість, яка стане головним каменем спотикання по цьому закону".

"На жаль, кастовість та депутатський гонор вкотре завадили реформувати прокуратуру, щоб зробити з неї демократичний але радикально караючий меч", - заявив Луценко.

Як зазначив нардеп від "Свободи" Юрій Левченко, депутати від "Свободи"  голосувати за даний закон не будуть.  Як заявив Левченко, даний проект "зберігає старі методи кадрових призначень у прокуратурі без прозорих конкурсів  і ніякої користі від того прокуратурі не буде".

У свою чергу Луценко назвав такі заяви нісенітницями.

За словами Луценка, документ передбачає, що усі працівники прокуратур будуть "з нуля" набрані за конкурсом, який проведуть комісії, створені Генпрокурором за участю громадськості.

Також планувалося створити місцеві та регіональні прокуратури, а кількість прокурорів на місцях має бути скорочена удвічі, а прокуратура позбудеться невластивих їх пострадянських функцій.

У ході обговорення документу глава Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін  заявив, що комітет даний законопроект відхилив.

Глава ВР Володимир Гройсман закликав профільний комітет, експертів, ГПУ виробити "один якісний законопроект" на базі документів №2667, №2404 та №2404-1  для подальшого розгляду.

Проект закон передбачав внесення змін до Закону України "Про прокуратуру" від 14 жовтня 2014 року. Згідно з пояснювальною запискою до проекту, документ покликаний врегулювати на перехідний період питання призначення прокурорів районної ланки до новостворюваних місцевих прокуратур, добір кандидатів на вакантні посади через механізм тестування та стажування.

Також документ має визначити порядок дисциплінарного провадження щодо прокурорів та вирішення інших питань до впровадження в дію всіх визначених законом складових механізмів добору прокурорів та дисциплінарної відповідальності.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування