Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українця у Росії засудили на 7 років за звинуваченням у підготовці терактів у Криму

Вівторок, 21 квітня 2015, 20:33

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив кримського в'язня Олексія Чирнія до семи років суворого режиму.

Про це повідомив у Twitter відсторонений від участі в розгляді адвокат підсудного Ілля Новиков.

"Принаймні, у цьому не обдурили", - зауважив юрист, маючи на увазі, що такий термін передбачався умовами угоди, яку Чирній уклав зі слідством.

Інший кримський в'язень - Геннадій Афанасьєв, який також пішов на домовленості зі слідством, - у грудні 2014 року теж отримав сім років суворого режиму.

Тим часом прокурор у дебатах сторін просив для Чирнія 12 років суворого режиму.

Підсудний був визнаний винним за пунктом "а" частини 2 статті 205 (теракт, вчинений організованою групою; два епізоди), частиною 1 статті 30 - пунктом "а" частини 2 статті 205 (підготовка теракту, що здійснюється організованою групою; два епізоди) і частиною 3 статті 30 - частиною 3 статті 222 КК (замах на придбання вибухівки організованою групою; один епізод).

Частина 2 статті 205 передбачає від 10 до 20 років колонії.

Суд визнав Чирнія учасником диверсійно-терористичної групи "Правого сектора", лідером якої слідство назвало кінорежисера Олега Сенцова, а одним із бойовиків - лівого активіста Олександра Кольченка.

Було визнано доведеним, що засуджений брав участь у всіх чотирьох акціях, приписуваних цій неіснуючій групі. Йдеться про підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" в Сімферополі, скоєні відповідно 14 і 18 квітня 2014 року, а також про вибухи біля пам'ятника Леніну і Вічного вогню, які нібито готувалися в кримській столиці.

Процес Чирнія зайняв один день. Справа розглядалася в особливому порядку - без допиту свідків та аналізу доказів. Новиков пропонував підзахисному розірвати угоду зі слідством, проте той пропозицію відкинув, розраховуючи, як і Афанасьєв, отримати семирічний термін.

Юрист, відштовхуючись від офіційного листа генконсула України в Москві Геннадія Брескаленка, заявив, що до Чирнія застосовувалися тортури, і тому він був змушений здійснити наклеп на себе та інших. На цій підставі Новиков подав клопотання про повернення справи в прокуратуру. Однак сам підсудний це клопотання не підтримав.

Суд, наголосивши на конфлікті позицій Чирнія та його адвоката, вивів Новикова з процесу.

Закон про адвокатуру, зауважив юрист, допускає участь адвоката в процесі за наявності позиції, відмінної від позиції клієнта, проте прокурор наполягав на виведенні Новикова, заявляючи, нібито порушується право Чирнія на захист. Після цього Новиков був присутній у залі лише як глядач.

Тим часом інший адвокат кримського в'язня, Тамаз Нодіа, проявив повну солідарність з позицією клієнта. Як можна припустити, Нодіа представляв Чирнія за призначенням, а не за дорученням.

У перерві засідання журналісти поцікавилися у Новикова, чому в матеріалах справи йдеться про підпал підсудним штабу Партії регіонів, а потерпілою у цьому епізоді значиться "Єдина Росія". "Це один і той же офіс, - пояснив адвокат, - просто опівночі Попелюшка перетворилася на гарбуз".

Чирнієві 34 роки. Він кандидат історичних наук, викладав у Сімферопольському інституті культури. ФСБ викрала Чирнія в Сімферополі у ніч з 8 на 9 травня 2014 року і піддала тортурам. Пізніше він був заарештований і перевезений в московський СІЗО "Лефортово".

Так само як і Афанасьєв, Чирній не лише визнав свою провину, але також дав свідчення на Сенцова. Тим часом, на відміну від Афанасьєва, він не визнав себе громадянином Росії і не став відмовлятися від російського громадянства. Якийсь час Чирній безуспішно домагався того, щоб його визнали нездатним відповідати за себе.

Сенцов і Кольченко, навпаки, провину не визнають і відмовляються зводити наклеп як на себе, так і на інших. Їх судитимуть в рамках одного процесу. Слідство щодо Кольченка вже завершилося - 31 березня йому пред'явили остаточне обвинувачення.

Сенцову остаточне обвинувачення пред'явили 16 квітня, проте слідство у його справі ще триває. Адвокат політв'язня Дмитро Дінзе очікує, що воно завершиться на початку травня.

Грани.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування