Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ахметов вимагає більше за вугілля через кредити й використовує шахтарів - Найєм

П'ятниця, 24 квітня 2015, 09:33

Страйк шахтарів і їхні вимоги замінити міністра енергетики – це частина плану з захисту інтересів компаній Ріната Ахметова на енергоринку, заявляє депутат від БПП Мустафа Найєм.

Як пише депутат у блозі на "Українській правді", Ахметов намагається призупинити реформування ринку електроенергії й зберегти "статус-кво монополіста".

Найєм має детальний опис усіх заходів, які планує реалізувати менеджмент компаній Ахметова у найближчі місяці. Цей документ розробили директори ДТЕК під керівництвом гендиректора компанії Максима Тимченка.

Внутрішня назва документа – "Крепость". Він складається з 4 модулів, які описують стратегію з захисту інтересів ДТЕК і тактичні кроки на січень-травень. Дедлайни деяких заходів заплановано на липень-серпень.

За даними Найєма. план "Крепость" прийнято на рівні правління ДТЕК, за його реалізацію відповідають 9 директорів різних напрямків і дочірніх підприємств компанії.

Депутат наголошує, що ДТЕК – абсолютний монополіст на ринку вугілля, необхідного для генерації електроенергії. Але компаніям Ахметова вдавалося уникати цього визначення "призначенням на ключові посади лояльних менеджерів" – зокрема, глави Антимонопольного комітету й НКРЕ.

Користуючись монопольним положенням, Ахметов "може диктувати практичну будь-яку ціну на свою продукцію, впливаючи на кінцеву вартість електроенергії", зазначає Найєм.

У минулому році ДТЕК виставляв ціну для свого вугілля в розмірі 1100 грн/тонна. Цього року компанії Ахметова заявили, що вугілля коштуватиме 1500 грн/тонна.

При цьому згідно зі звітами компанії, левова частина приросту ціни – витрати на покриття різниці курсу валют при переоцінці кредитів і відсотки за кредитами.

"Фактично, ДТЕК вимагає в держави враховувати своє вугілля за завищеною ціною, щоб мати кошти для виплати відсотків по своїх доларових кредитах і компенсації зростання курсу долара. Для кращого розуміння: кредитний портфель ДТЕК становить $3 млрд.", - заявив Найєм.

"Іншими словами Ринат Ахметов змушує платників податків розділити з ним втрати ДТЕКу через підвищення курсу валют і допомогти виплатити відсотки за кредитом. А щоб "прохання" про допомогу виглядало переконливіше, у Києві з'являються шахтарі, які страйкують проти невиплати зарплат і банкрутства галузі", - пояснює Найєм.

При цьому компанія не заклала на підвищення зарплат шахтарям ані копійки. З 1-го кварталу 2014 року до 1-го кварталу 2015 року ДТЕК збільшав собівартість вугілля на 86%, а зарплата шахтарів не мінялася, зазначає депутат.

Найєм опублікував загальний опис плану "Крепость", не вказуючи прізвищ і посад осіб, причетних до його розробки.

"Якщо менеджмент компанії ДТЕК заперечуватиме існування подібного документа, готовий надати й опублікувати перелік усіх осіб, відповідальних за реалізацію проекту "Крепость", а також більш детальний план заходів, частину яких уже реалізовано", - зазначив він.

"Крім цього найближчим часом я передам детальний план "Крепості" громадським організаціям для аналізу й підготовки відповідних кроків", - додав депутат.

Найєм також звернувся до правоохоронних органів щодо дій структур Ахметова.

План Ахметова "Крепость"
План Ахметова і ДТЕК
План "Крепость"
 
Документ оприлюднено Мустафою Найємом

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування