Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойовики зловживають присутністю в Широкиному місії ОБСЄ – Хуг

П'ятниця, 24 квітня 2015, 20:37

У п'ятницю більшість випадків порушення режиму припинення вогню в Широкиному спостерігачі фіксували з боку "ДНР", обстрілювали позиції Збройних сил України.

Про це заявив заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг на брифінгу в Маріуполі в п'ятницю.

"Коли сьогодні ми були в Широкиному, ми чули постріли і вибухи артилерії. Більшість із них лунала з боку територій, підконтрольних "ДНР", у бік українських військових. Близько 17:00 там стало спокійніше. Ми далі відстежуємо ситуацію в цьому населеному пункті", - сказав він.

При цьому Хуг додав, що бойовики "ДНР" зловживають присутністю спостерігачів у цьому регіоні.

"ДНР" також зловживають присутністю спостерігачів у Широкиному - в цей час вони здійснюють ротацію своїх сил. Це неприйнятне порушення нашого мандата (місії). Тривалий вогонь, недопускання спостерігачів, зловживання нашою присутністю - це ставить під загрозу весь процес (мирний процес)", - пояснив він.

За словами заступника голови місії, в четвер спостерігачам відмовили в доступі на східну частину села - "бойовики сказали, що ці території заміновані, проте ми бачили, що бойовики ходили там і їздили на машинах".

"Після переговорів "ДНР" заявили, що два спостерігачі можуть пройти туди, але я нагадую та наголошую, що наша свобода доступу не обговорюється. Якщо наша команда складається з восьми спостерігачів, то доступ потрібен усім восьми. Ми не приймаємо жодних обмежень щодо нашої свободи пересування", - наголосив він.

Хуг наголосив, що нині найважливіше - завершити план щодо демілітаризації Широкиного й домовитися про деталі - лінії відведення та контроль над селом після демілітаризації.

"Але я дав зрозуміти, що спершу нам необхідно досягти демілітаризації, а питання контролю можна обговорити пізніше. Жодна зі сторін не буде отримувати чи втрачати території в результаті демілітаризації Широкиного", - сказав він.

Заступник голови СММ ОБСЄ зазначив, що йдеться про відведення сил та озброєння на таку відстань, щоб унеможливити ведення бойових дій.

"Окрім комунальних робіт, необхідно розмінувати територію, щоб вона була безпечна для людей. Сторони знають про цю проблему: генерали розглядали це питання. Розмінування стане черговим етапом процесу - після того, як буде здійснено демілітаризацію", - додав він.

Водночас Хуг не виключив, що після того, як від населеного пункту буде відведено військову техніку і війська, СММ ОБСЄ встановить там постійний пункт спостереження.

"Постійна присутність дасть нам змогу частіше звітувати про ситуацію. Ми зможемо доповнити свою присутність там технічними засобами, наприклад БПЛА", - сказав він.

"Наша зустріч із генералами сьогодні була прикладом виконання одного з наших завдань - сприяння налагодженню діалогу. Ми надаємо платформу для обговорення всіх питань", - додав він.

Відповідаючи на запитання журналістів, Хуг сказав, що на зустрічі був керівник української сторони в СЦКК генерал-майор Андрій Таран, від російської сторони - генерал-полковник Олександр Лєнцов.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування