Російські солдати розповіли, як воювали на Донбасі

Неділя, 10 травня 2015, 12:42

Російські військові розповіли, як воювали на Донбасі і покинули службу через те, що солдатів відправляють "служити" в Україні.

Про це пише Reuters.

За даними ЗМІ, один з п'яти військових, з якими вдалося зв'язатися, і який нещодавно звільнився (служив в елітній Кантемирівській танковій дивізії), живе у Москві. За його словами, він був відправлений у Ростовську область влітку 2014 року на навчання, але замість цього опинився в Україні на танку у складі бронеколони.

До Росії він повернувся на початку вересня 2014-го під час перших мирних переговорів. Його екіпаж управляв модернізованим російським танком Т-72Б3.

"(Після повернення в Росію) нам  сказали - всім відрядження, бойові, медалі", - повідомив солдат. Але, за його словами, ні він, ні його товариші не отримали нічого з обіцяного. 

"Вирішили звільнитися. Нас було 14 осіб", - зазначив він. 

Імена 9 солдатів, які залишили дивізію, згадано у листуванні начальника відділу кадрів Західного військового округу Віктора Місковца і секретаря Союзу комітетів солдатських матерів Валентини Мельникової. У листах правозахисна організація просила звільнити солдатів, які подали рапорт про розірвання контракту. Служба у Україні в листах не згадується.

У відповіді зазначено, що військові були звільнені 12 грудня. Троє солдатів зі списку підтвердили, що вони недавно звільнилися з армії, проте відмовилися говорити про Україну.

Представник російського Міноборони відмовився коментувати звільнення військових з Кантемирівської дивізії і їх відправку в Україну.

"Інший солдат, який говорить, що через Україну звільнився з армії, командував розрахунком РСЗВ "Град", - зазначає ЗМІ.

Військовий розповів, що влітку 2014 року його машина зайняла позицію e Ростовській області, приблизно в 2 км від українського кордону. 

"Їхали без розпізнавальних знаків. Ми зняли всі свої кокарди, петлиці, шеврони. Все це прибрали. Сказали, що в польових умовах без цього ходять все", - зазначив солдатів.

За словами колишнього військового, маневри були схожі на вчення. На початку вересня бойовий розрахунок отримав наказ відкрити вогонь по цілі, що була на відстані "17 кілометрів, може, менше", повідомив солдат. За його словами, можливо, ціль була в Україн. 

Від своїх товаришів він дізнався про іншу батарею з його військової частини, яка перейшла кордон і провела в Україні 10 днів. Наприкінці січня солдат був у відпустці, звідки був викликаний назад у свою частину.

"Нас перемістили в іншу батарею, яка мала їхати кудись на навчання в Ростовську область. Сказали, що там будуть масштабні навчання проходити і задіяне велике угруповання військ", - розповідає колишній військовий.

У нього немає доказів цього, але він не сумнівався, що терміновий виклик пов'язаний з війною в Україні. Він і четверо інших солдатів вирішили, що краще піти з армії, ніж відправитися воювати в Україну. Процедуру звільнення вони завершили у березні.

"За розповідями солдат, їх рідних і російської преси, більшість військових, які воювали в Україні влітку 2014-го - добровільно чи ні, - приїхали з Центральної Росії, Північного Кавказу та Поволжя", - зазначає Reuters, проте взимку журналісти бачили на сході України бійців, які прибули з інших місць.

Як відомо, на початку 2015 на Донбасі був помічений "бурятський десант" - бойовики прибули з півдня Сибіру.

"Бурятський політик Доржо Дугаров каже, що один з солдатів з його республіки, які повернулися з України, сказав, що" люди не хотіли йти із західної частини (Росії), не було бажання, моральний дух впав", - пише ЗМІ.

Одного з бурятів показали по ТБ, коли Йосип Кобзон на честь 23 лютого відправився в донецьку лікарню відвідати поранених бійців. Один із солдатів повідомив, що він танкіст з Бурятії. Пізніше російська Нова газета опублікувала його ім'я - Доржі Батомункоєв - військовослужбовець з частини 46108, що дислокується в Улан-Уде.

Як відомо, президент РФ неодноразово заперечував, що Росія надсилає війська в Україну. За твердженням Москви, будь-які російські солдати, що воюють в Україні - "добровольці",  які допомагають бойовикам за своїм особистим бажанням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News