Російські найманці заробляють на війні в рази більше середньої зарплати

Вівторок, 12 травня 2015, 13:07

Середня ставка російського найманця на Донбасі становить 60-90 тисяч російських рублів на місяць, іноді озвучується сума в 240 рублів.

Про це говориться в доповіді "Путін. Війна", текст якого є в "Української правди".

"Процес залучення й відправлення "добровольців" на Донбас організує на базі лояльних Кремлю громадських організацій, зокрема, свою роль у цьому процесі привселюдно підтвердив керівник Російського союзу ветеранів і депутат Держдуми від партії "Єдина Росія" Франц Клинцевич", - говориться в доповіді.

Як свідчать самі "добровольці", збірними пунктами для майбутніх бойовиків найчастіше є військкомати в російських містах. Також збори ведуться через  ветеранські й козацькі організації, які організують централізований заїзд бойовиків до зони конфлікту.

Громадяни, що висловлюють готовність їхати на територію України самостійно, відправляються в індивідуальному порядку в Ростові-на-Дону, де їм компенсують вартість квитків.

Саме в Ростовській області організована матеріальна база й система підготовки бойовиків перед тем, як вони зі зброєю в руках опиняються серед сепаратистів.

Основний контингент "добровольців": колишні військові й співробітники правоохоронних органів, тобто люди, що мають досвід поводження зі зброєю.

Вербувальники набирають зазвичай людей середнього віку. Молоді люди не входять у пріоритет вербувальників, тому що ще зберігають сильний зв'язок з родичами: загибель "добровольця" створює ризики публічного невдоволення з боку їх батьків.

Гроші на забезпечення російських бійців надходять із російських фондів, які наповнюються за активної підтримки російської влади.

За словами самих бойовиків, середня ставка "добровольця" становить 60 тисяч рублів на місяць, хоча "є ті, хто одержує 80, 90 тисяч, командири — навіть більше". Для порівняння: середня заробітна плата в Росії, за даними Мінекономрозвитку, у січні 2015 року склала 31,2 тисячу рублів.

Строк своєї служби "добровольці" визначають самі, але мінімальна тривалість відрядження — один місяць.

Важливе свідчення надав вербувальник "добровольців" з Єкатеринбурга, керівник фонду ветеранів спецназу Свердловської області Володимир Єфімов.

Він підтвердив, що російські "добровольці", які беруть участь у бойових діях на Донбасі, одержують за це гроші. "Є нормативи по зарплаті: 60-90 тисяч рублів на місяць одержує рядовий склад, 120-150 тисяч — старший склад. Зараз кажуть, до 240 тисяч зарплата виросла", — заявив Єфімов. Він також повідомив, що "у середньому боєць із екіпіруванням і зарплатою" обходиться в 350 тисяч рублів на місяць.

У такій участі у бойових діях у іншій країні вбачаються ознаки злочину, що підпадає під статтю 359 Кримінального Кодексу РФ. Чинне законодавство Росії дозволяє ідентифікувати так званих російських добровольців у Донбасі в якості найманців.

Російські слідчі органі переслідують винятково тих громадян Росії, які беруть участь у бойових діях на стороні українських силовиків, додали в доповіді. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
03:37
Радбез ООН відкинув "божевільні звинувачення": відповідальність за інциденти на ЗАЕС поклали на РФ
Усі новини...