Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк просить кредиторів допомогти Україні реструктуризацією боргів

П'ятниця, 15 травня 2015, 11:13

Кабінет міністрів просить кредиторів України прийняти його пропозиції щодо реструктуризації боргів держави.

Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у Верховній Раді під час години запитань до уряду.

"Країна знаходиться у стані війни, ми втратили 20% економіки. Ми звернулися до наших кредиторів з чіткою пропозицією щодо порядку і умов реструктуризації".

"Ми звернулися до наших кредиторів з чіткою пропозицією щодо порядку і умов щодо реструктуризації. І ми просимо і наполягаємо, щоб зовнішні кредитори усвідомили поточну ситуацію і прийняли пропозицію України, яка правильна і яка є кроком кредиторів по допомозі України", - сказав Яценюк.

"Прийшов час допомогти Україні і з боку кредиторів", - заявив він..

Яценюк зазначив, що "режим Януковича" взяв 40 мільярдів доларів кредитів за 3 роки – і Україні за минулий рік уже вдалося віддати зовнішнім кредиторам 14 мільярдів доларів.

"У той момент, коли Віктор Янукович став президентом України, зовнішній борг України складав 31 мільярд доларів США. Коли Янукович втік з України, зовнішній борг країни став складати 72 мільярди доларів. За 3 роки режим Януковича і ті, хто представляють Януковича сьогодні в "Опозиційному блоці" – колишній глава Адміністрації президента (Сергій Льовочкін – ред.), колишній його поплічники взяли 40 мільярдів доларів кредитів", - сказав він.

"Ми не можемо виплачувати ці кредити через те, щоби забирати соціальні виплати, пенсії, зарплати. Вже нема що забирати!", - заявив прем’єр.

"Саме тому в рамках програми реструктуризації, в рамках нашої роботи з Міжнародним валютним фондом… Нагадаю, ми в минулому році отримали 9 мільярдів доларів – це загальні кредити від МФВ, країн Великої сімки і всіх наших зовнішніх партнерів. Отримали 9-ть, а віддали тільки зовнішнім кредиторам 14 (мільярдів доларів). Такий бізнес", - сказав Яценюк.

За його словами, "єдине, що нам вдалося зробити за минулий рік, – це скоротити зовнішній борг з 71 мільярда (доларів) до 68-ми".

"Тобто жодної копійки, яку ми брали як кредит у минулому році, ми не витратили ні на що, окрім як на погашення зовнішніх боргів, які не ми брали", - сказав він.

"Ми підписали з МВФ нову програму на 3 роки. Загальний обсяг фінансування – 25 мільярдів доларів, з яких 17.5 мільярдів доларів – це МВФ, 7.5 мільярдів – це американці, Євросоюз і інші наші контриб’ютори. При цьому МВФ чітко зазначив: загальний обсяг коштів, який необхідний Україні, складає не 25 мільярдів (доларів), а мінімум 40 мільярдів на 3 роки", - зазначив Яценюк.

"Саме цих 15 мільярдів доларів, які не вистачає як прямих вливань в українську економіку, ми зобов’язані реструктуризувати", - наголосив він.

За словами Яценюка, "уряд дуже твердий в своїй позиції щодо необхідності завершення переговорів про реструктуризацію зовнішніх боргів України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування