Росія не підпише Міжнародну угоду про торгівлю зброєю - МЗС РФ

Понеділок, 18 травня 2015, 00:27

Росія ухвалила рішення не приєднуватися до Міжнародного договору про торгівлю зброєю, оскільки вважає його занадто "слабким".

Про це заявив директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ Михайло Ульянов, передає ТАСС.

"Ми вирішили не приєднуватися. Зважити всі "за" і "проти" і вирішили, що нам це необов'язково", - сказав він.

За словами Ульянова, МДТО - "занадто слабкий договір", який при цьому покладає "певне навантаження на його учасників".

Крім того, він звернув увагу на положення конвенції, які допускають внесення до неї змін шляхом голосування.

"Як цей договір буде виглядати років через 20 або 30, ніхто передбачити не може", - вважає представник МЗС РФ.

Ульянов зазначив, що МДТО, як і "більшість інших угод", страждає вадами в частині, що стосується його виконання країнами, що розвиваються.

"А саме там і потрібно створювати ці системи (експортного контролю - прим. кор.), тому що в Західній Європі, в Росії, в Північній Європі та Америці вони є. Так що у нас немає негативного ставлення до цього договору, але ми не бачимо сенсу до нього приєднуватися", - заявив Ульянов.

Міжнародну угоду про торгівлю зброєю на даний момент підписали 130 країн, при цьому ратифікували її поки тільки 67 держав, повідомляє AFP.

Крім Росії, до країн, які поки не підписали угоду, відносяться Китай, Йорданія і Венесуела. Документ, крім створення національних систем контролю за експортом озброєнь в кожній окремій країні, зобов'язує підписантів перевіряти, чи не використовується ця зброя з метою порушення прав людини.

Також угода зобов'язує перевіряти можливість попадання озброєння в країни, на які поширюється міжнародне ембарго на торгівлю зброєю. Крім цього, документ покликаний запобігти, щоб зброя потрапила до рук екстремістів або організованих злочинних угруповань.

Україна підписала угоду у вересні 2014 року і поки не ратифікувала його.

Також Ульянов заявив, що Росія може почати нарощувати арсенали ядерної зброї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News