Фірташ остаточно втратив Іршанський ГЗК

Середа, 20 травня 2015, 09:28

Вищий госпсуд відмовив ПАТ "Юкрейніан Кемікал Продактс" підписати новий договір оренди цілісного майнового комплексу "Іршанського державного гірничо-збагачувального комбінату"

Відповідну постанову суд прийняв 12 квітня 2015 року, пишуть "Наші гроші".

Суд встановив, що в вересні 2004 року ФДМУ уклав з ЗАТ "Кримський титан" договір оренди майна ГЗК на п’ять років без права викупу. В січні 2012 року сторони продовжили дію договору до вересня 2014 року, при цьому домовилися підписати його "заднім числом" – з вересня 2009 року.

За три місяці до закінчення терміну оренди ФДМУ попросило орендаря розпочати процес підготовки повернення майна. Але "Кримський титан" у відповідь заявив про бажання скористатися своїм першочерговим правом оренди, та Фонд йому відмовив.

Представник ФДМУ в суді повідомив, що на підставі доручення прем’єр-міністра Арсенія Яценюка було прийнято рішення, що після закінчення строку оренди майно комбінату буде використовуватися для власних потреб.

Тому сьогодні комбінат підпорядковується в своїй роботі міністерству економічного розвитку та торгівлі, а право на його майно належить державному підприємству "Об’єднана гірничо-хімічна компанія".

Розглянувши справу, Вищий господарський суд погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій, що майновий комплекс "Іршанського державного ГЗК" в оренду сьогодні не переданий і залишається у державній власності.

Нагадаємо, "Юкрейніан Кемікал Продактс" входить до Group DF Дмитра Фірташа, під контролем якого до вересня 2014 року знаходилися два найбільших в країні виробника ільменітової руди - Іршанський гірничо-збагачувальнйи комбінат та Вільногірський гірничо-металургійний комбінат.

Саме їх продукція була основою для виробництва як "Кримського титану", виробничі потужності якого залишилися в анексованому Криму, так і для іншого підприємства -  Запорізького титано-магнієвого комбінату. В ньому 49% акцій теж належить компанії Дмитра Фірташа "Толексіс Трейдінг Лімітед".

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News