Президент Словаччини хоче бачити Україну в ЄС

Середа, 20 травня 2015, 14:22

Словаччина підтримує європейські перспективи України та її членство в Європейському союзі.

Про це сказав президент Словаччини Андрій Кіска на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенко у Києві.

"Словаччина підтримує процес розширення Європейського союзу. Якщо Україна зацікавлена стати членом Європейського союзу, і зможе виконати всі технічні вимоги, які ставляться, то має право і шанс стати членом ЄС", - сказав Кіска.

За його словами, раніше на саміті "Вишеградської четвірки" він говорив з Порошенком про те, що ситуація в Україні стосується не тільки України.

"Це стосується і нас, нашого майбутнього, майбутнього всієї Європи. І власне з цією заявою я і поїду на саміт "Східного партнерства" в Ризі, і буду говорити про перспективи України, про перспективи Європи і про європейські перспективи українських громадян", - сказав він.

Кіска підкреслив, що Словаччина готова допомогти Україні у проведенні необхідних реформ.

Він також заявив, що питання лібералізації візового режиму між Україною і Європейським союзом є не політичним, а технічним, і  буде вирішено.

"Питання візової лібералізації ми вважаємо питанням не політичним, а технічним і сподіваємося, що воно буде вирішено якнайшвидше", - сказав Кіска.

У свою чергу президент України Петро Порошенко очікує, що політичне рішення про надання Україні безвізового режиму буде зафіксовано на саміті "Східного партнерства" в Ризі.

"Нам необхідно розділити технічні й політичні питання. Політичне рішення про надання Україні безвізового режиму має бути чітко зафіксоване (на саміті - ред.), має бути чіткий список технічних питань, і Україна повинна до приїзду останньої місії з оцінки виконати всі технічні питання. Це буде дуже чіткий і потужний сигнал для мотивації України виконати ці завдання", - заявив він на спільній з Кіскою прес-конференції.

Порошенко наголосив, що "наступне питання - це підтвердження європейської перспективи України".

"ЄС переживає зараз нелегкі часи. І ключове, що нам треба від Європи, це, насамперед, єдність Євросоюзу щодо України. Я переконаний, що і на саміті Ризького партнерства, і на саміті ЄС у червні Європа продемонструє єдність і солідарність з Україною", - наголосив він.

Європейська правдаІнтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування