США в ОБСЄ закликали пустити міжнародних спостерігачів в Крим

П'ятниця, 22 травня 2015, 05:34

США закликали в ОБСЄ всі країни-учасниці Організації посприяти доступу міжнародних спостережних місій на територію Криму і підкреслили, що півострів має бути повернений Україні.

З відповідною заявою виступив у четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні глава Місії США при Організації посол Даніель Байєр, передає Укрінформ.

"Як і багато разів з початку окупації Криму, ми знову закликаємо всі держави-учасниці підтримати і, безумовно, не перешкоджати доступу до Криму інститутів ОБСЄ та місій, в тому числі Верховного комісара у справах національних меншин, Бюро з демократичних інститутів і прав людини, представника з питань свободи ЗМІ та Спеціальній місії моніторингу в Україні", - зазначив Байєр.

Він підкреслив, що в даний момент особливе занепокоєння викликає політика російської окупаційної влади щодо громадянства.

Так, за його словами, жителі Криму, які відмовляються прийняти російське громадянство, можуть розглядатися як іноземці на своїй батьківщині - без можливості користуватися багатьма громадськими послугами, бути прийнятими на роботу, або у разі депортації повернутися до Криму.

Він також повідомив, що 19 травня українська сторона розповсюдила доповідь громадських організацій під назвою "Півострів страху: хроніка окупації та порушення прав людини в Криму".

Документ висвітлює безліч правових проблем і прикладів порушення прав людини, які мали місце в АР Крим та місті Севастополі. Представник США порекомендував всім державам-учасницям ОБСЄ ознайомитися з цією доповіддю.

Раніше США заявляли, що Росія повинна відкрити доступ до Криму для місії ОБСЄ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування