Яценюк: Україна погасить борги лише на власних умовах

Понеділок, 25 травня 2015, 14:49

Україна погасить свої міжнародні борги лише на власних умовах.

Про це прем'єр Арсеній Яценюк заявив у інтерв'ю The Financial Times, відповідаючи на ймовірність оголошення Україною дефолту.

"Я скажу так: ми будемо щасливі виплатити наш борг. Але на умовах, запропонованих українським урядом. І я прошу наших міжнародних кредиторів піти нам назустріч. Це буде справедливо. Український народ пожертвував і заплатив надто багато", – сказав він.

Яценюк нагадав, що з часу приходу нового уряду загальний борг України знизився з 72 до 69 мільярдів доларів. У 2014 році Україна виплатила 14 млрд доларів і отримала ще 9 млрд позик від МВФ.

За словами прем'єра, колишній президент Віктор Янукович за три роки набрав боргів на 40 млрд доларів.

"Отже міжнародні кредитори були такі щедрі і доброзичливі до президента Януковича, знаючи, що він точно не найкращий хлопець у світі. Але вони дали його диктаторському режимові 40 млрд доларів. І сьогодні ми маємо погашати цей борг", – поскаржився він.

Яценюк нагадав, що Україна очікує отримати ще 17,5 млрд доларів від МВФ, а також 7,5 млрд доларів від інших кредиторів, але лише 15 млрд з них вона має право спрямувати на погашення боргів.

У той же час протягом наступних чотирьох років Україна зобов'язана погасити 30 млрд зовнішніх і 17 млрд доларів внутрішніх боргів. Таким чином непогашеними залишаться 32 млрд доларів.

"Ми просимо міжнародних кредиторів підтримати Україну і, у цьому випадку, пожертвувати своєю часткою", – заявив він.

Він додав, що це було б внеском у мир і стабільність в Україні, а також новою сторінкою для приватного капіталу у світі.

"Вони (кредитори) можуть втратити капітал, але покращити свою репутацію, що значно цінніше, ніж капітал", – виразив він упевненість.

Яценюк нагадав, що Верховна Рада дозволила уряду оголосити мораторій на погашення зовнішнього боргу і заявив, що зробить це, якщо не вдасться досягнути компромісу з кредиторами.

Прем'єр також нагадав про "одну країну" з населенням у чотири рази меншим ніж українське (очевидно, маючи на увазі Грецію), яка набрала боргів на 300 млрд доларів, ніколи не здійснювала таких реформ, які здійснює Україна і не воювала з Росією.

"А Україні з її проблемами, які хтось міг би назвати нездоланними, пообіцяли 25 мільярдів доларів. Це лише порівняння", – заявив він.

Яценюк додав, що Україна просить не грошей, а інвестицій і запевнив, що неї величезний потенціал.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування