Путіну є що приховувати, раз він засекречує військові втрати - Amnesty International

П'ятниця, 29 травня 2015, 08:28

Підписаний президентом Росії Володимиром Путіним указ, який робить інформацію про загиблих російських військових "в мирний час" державною таємницею, є черговим наступом на свободу вираження в країні.

Про це заявляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Там наголошують, що заборона оприлюднювати інформацію про втрати російських військ "у ході спеціальних операцій" у мирний час з’явився на тлі тривалих звинувачень в тому, що Путін направив військову допомогу сепаратистам в східній Україні.

"Цей указ є не тільки кричущим нападом на свободу вираження, він також має зловісні натяки, які активізують спекуляції відносно того, що президенту Путіну є що приховувати – зокрема втрати, яких зазнала російська армія в Україні", - сказав директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.

"Цей крок також збільшує побоювання за безпеку російських працівників ЗМІ та громадських активістів, які вже піддавалися переслідуванням через спроби незалежно висвітлювати конфлікт в Україні", - додав він.

Досі тільки втрати російських військ під час війни вважалися державною таємницею.

"Цей новий указ піднімає деякі тривожні питання, наприклад, чи можуть журналісти та громадські активісти бути притягнуті до кримінальної відповідальності за статтею "зрада" через висвітлення ймовірних російських військових втрат в Україні", - сказав Дальхузен.

"Інший наслідок такого указу полягає в тому, що сім’ї військовослужбовців, загиблих під час "спеціальних операцій", будуть позбавлені правди про долю своїх близьких", - додав він.

Організація зазначає, що Кремль багаторазово заперечував будь-яку причетність до бойових дій на території Україні, проте супутникові знімки та свідчення, зібрані Amnesty International, вказують на беззаперечні докази нарощування російського озброєння та артилерії на сході України та на підбурювання Росією сепаратистів до скоєння воєнних злочинів.

В останні роки влада Росії зміцнила свій контроль над ЗМІ, а низка медіа зазнавали переслідувань через висвітлення конфлікту в Україні.

У серпні минулого року кілька журналістів зазнали низки окремих нападів через спроби висвітлити таємні похорони російських військовослужбовців, нібито убитих в Україні.

29 серпня був жорстоко побитий і госпіталізований з травмами голови Лев Шлосберг, видавець Псковської губернії – першої газети, яка опублікувала матеріал про секретні похорони. За час розслідування так і не вдалось виявити його трьох нападників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування