Послугами інтернет-тролів найбільше користуються Ахметов і Коломойський - ЗМІ

П'ятниця, 29 травня 2015, 16:11

В Україні існує ціла армія інтернет-тролів, яких наймають на роботу як бізнес компанії, так і політичні партії та олігархи.

Про це йдеться у програмі "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода та Першого суспільного.

У Росії тролі централізовано працюють на держзамовлення. Українських тролів найчастіше наймають представники бізнесу: відстоювати власні інтереси або боротися за сфери впливу.

"Схемам" вдалося отримати "темники" ботів мільярдера та колишнього "короля Донбасу" Ріната Ахметова – зі списком тем, тезами і списками коментарів, які вони мусили залишати під статтями у пресі та в соцмережах.

Схеми отримали "темники" ботів Ахметова 

"Жовтим виділяється – тут написано "Отслеживать и купировать негатив" – те, за чим ми мали слідкувати. Щойно там з’являвся коментар проти нашого замовника, то ми швидко виправдовувалися, все красиво виправляли, щоб останній коментар був позитивним. Інші були обов’язкові – зелені. Це статті, на яких ми могли коментувати скільки завгодно, домовлялися в "Скайпі", хто яку позицію буде відстоювати. І таким чином до нас в коментарі підключалися і реальні вже люди. І вдавалося на одній статті набити до 15 коментарів", – сказав Олексій, колишній троль олігарха Ахметова.

Частина українських тролів мають російських ватажків – як у випадку з Ахметовим. Знайти такого ватажка тролів нам вдалося через те, що завдання армії коментаторів направлялося з пошти керівника проекту.

Тролеводом виявився Тимофій Ситников із Новосибірська, син російського політтехнолога Олексія Ситникова, який свого часу займався передвиборчою кампанією Юлії Тимошенко.

Сам же Тимофій таку причетність до ботів Ахметова спростовує, каже співпрацював з олігархом на інших проектах.

Але Рінат Ахметов – далеко не єдиний олігарх, який не гребує послугами інтернет-тролів. Його конкуренти зі списку найбагатших українців роблять те саме.

"З олігархів найбільш масово таких ботів до сьогоднішнього дня – і я це помітив по скандалах – використовують і Коломойський, і Ахметов. От був скандал навколо Коломойського, я писав допис про напад на журналіста Сергія Андрушка, журналіста якраз таки Радіо Свобода. І маса от цих Коломойських ботів завалювали сторінки щоденно з такими образливими повідомленнями", - розповів політтехнолог Тарас Березовець.

Інтернет-прихильність українців – задоволення не з дешевих.

"Суми вимірюються – для того, щоб ви реально могли впливати на те, що відбувається в інтернеті – від 50 до 100 тисяч доларів на місяць, щоб ви реально могли побачити ефект. Це дуже дорого в порівнянні з іншими інструментами", – розповідає медіа-експерт Максим Саваневський.

На відміну від українських тролів, російські боти – централізовані, працюють у справжньому офісі, наприклад, Ольгине поблизу Петербурга або ж на вулиці Савушкина, 55 у самій Північній Пальмірі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News