Лавров запевняє, що Росія хоче звільнити своїх ГРУшників

П'ятниця, 29 травня 2015, 17:28

Російська сторона буде домагатися звільнення своїх громадян Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров за підсумками переговорів з главою МЗС Казахстану Ерланом Ідрісова, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми, безумовно, будемо домагатися їхнього звільнення, є відповідні правові процедури в Українській державі, і ми це теж розуміємо", - сказав він.

При цьому Лавров заявив, що Росія хоче переконатися, що на затриманих в Україні росіян не чинять тиску.

"Ми хочемо переконатися в тому, що на них не чинитьмя ніякого тиску, і їхні інтереси повністю забезпечені", - заявив він.

Лавров запевнив, що МЗС РФ з першого дня затримання Єрофєєва і Александрова робив необхідні кроки перед МЗС України, щоб забезпечити консульський доступ.

"Доступ цей було надано тільки позавчора. Почувають вони себе, за їхніми словами добре", - додав Лавров.

"Їм надали державних адвокатів, а той адвокат, який є кращим, поки не може отримати згоди з боку української влади на те, щоб їх захищати. Сподіваюся, вони підуть на зустріч в цьому питанні, і буде зроблено все, щоб захист наших громадян був максимально об'єктивним і ефективним", - сказав він.

Нагадаємо, Росія вважає Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва "найманцями" і "поліцейськими ЛНР".

Таку офіційну позицію Росії озвучив консул РФ Олексій Грубий на зустрічі з адвокатами затриманих росіян - Костянтином Кравчуком та Оксаною Соколовської.

Як відомо, 16 травня під час бойового зіткнення в районі міста Щастя на Луганщині було затримано двох російських спецназівців зі складу диверсійно-розвідувальної групи - Олександра Алєксандрова та Євгена Єрофєєва.

У результаті зіткнення один український військовий загинув, троє отримали поранення.

Один із затриманих росіян був поранений в руку, інший - в ногу. Їх перевели в Головний клінічний госпіталь Міноборони.

Міноборони Росії заявило, що зазначені громадяни проходили військову службу, але діючими військовими не є.

19 травня СБУ оприлюднила свідчення російських військових. Тоді ж затриманим оголосили підозру в скоєнні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України за участь у терористичній діяльності т.зв. "ЛНР". 

Один з військових РФ - Олександр Алєксандровсержант з третьої бригади спецназу в Тольятті (РФ), контрактник, служить з 12 грудня 2012 року. Чоловік розповів про те, що група базувалася в Луганську, а сам він приїхав в Україну захищати область.

Александров назвав прізвища всіх членів їхньої групи, а також повідомив, що в Україну вони зайшли  26 березня у складі 2-го батальйону в кількості 220 осіб.

Другий - капітан Євген Єрофєєв родом з Куйбишева.

В інтерв’ю російській "Новой газете" Алєксандров заявив, що Росія від них фактично відмовляється.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News