Перший етап створення нацмережі для чиновників обійдеться в 2 мільйони

Середа, 10 червня 2015, 09:38

На першому етапі створення національної мережі мобільного зв'язку для держорганів Держспецзв'язку може закупити обладнання одного з провідних світових виробників подібних рішень.

Про це "Економічній правді" повідомило джерело в Адміністрації Держслужби спецзв'язку та захисту інформації.

Як зазначається, перший етап вимагатиме вкладення приблизно 2 млн доларів.

За ці кошти може бути зокрема закуплено необхідне серверне обладнання для організації мережі і кілька сот спеціальних мобільних телефонів з апаратними модулями криптозахисту.

Це задовольнить потреби 10-20% вищих чиновників в захищеній мобільного зв'язку (загальна потреба в таких апаратах в країна - близько 4 тис. - ред). Такий проект може бути реалізований протягом двох місяців після проходження всіх підготовчих етапів проекту.

Нагадаємо, Кабмін підписав наприкінці травня розпорядження, яке зобов'язує Держспецзв'язок до осені опрацювати план першочергових заходів, що є підготовкою до початку проекту з мобільного захищеного зв'язку.

Держспецзв'язку не має наміру будувати свою мережу мобільного зв'язку, а хоче використовувати 3G і 4G мережі існуючих мобільних операторів.

Відомство хоче підписати з ними договори і отримати послугу у вигляді надання йому виділених віртуальних каналів зв'язку (VPN - Virtual Private Network). Через цей VPN будуть передаватися дані з криптозахищені пристроїв чиновників.

Представники Держспецзв'язку відзначають, що одна трубка з крипто-захистом зараз стоїть на ринку в межах 1-5 тис. доларів.

Щоб здешевити подальшу реалізацію проекту, Держспецзв'язку хоче налагодити згодом виробництво софта для крипто-телефонів в Україні.

За даними представників відомства, вони вже провели переговори з групою ІТ-фахівців, за результатами яких зроблені висновки, що група з 20 фахівців може розробити рішення за 0,5-1 рік.

Як відзначають у Держспецзв'язку, система захищеної мобільного зв'язку є частиною загальної національної системи зв'язку, на створення якої знадобиться близько 6 років.

Вона включає в себе також такі підсистеми як диспетчерська транкінгова мережа, національна транспортна мережа, дротова мережа доступу чиновників з мережі передачі даних, національний центр управління системою.

натисніть для збільшення 

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News