Україна офіційно повідомила Страсбург про окупацію територій Росією

Середа, 10 червня 2015, 19:19

В офіційному зверненні до Ради Європи про призупинення виконання низки статей Європейської конвенції з прав людини Україна вперше документально визнала на міжнародному рівні окупацію "зони АТО" Російською Федерацією.

Текст відповідного звернення України розміщений на сайті Ради Європи.

Київ неодноразово заявляв на міжнародному рівні, що Крим та Севастополь є територію, тимчасово окупованою РФ в результаті збройної агресії Росії проти України.

У листі за підписом глави МЗС Павла Клімкіна підкреслюється, що цей статус мають також окремі території Луганської та Донецької областей.

"З огляду на агресію Російської федерації проти України, яка відбувалася за участі регулярних (підрозділів) Збройних сил РФ та незаконних збройних формувань, які спрямовуються, керуються та фінансуються  Російською Федерацією, проводиться антитерористична операція..." - йдеться у заяві.

"Російська Федерація, яка насправді окупувала певні території Донецької та Луганської областей та здійснює управління ними, є повністю відповідальною за повагу та захист прав людини на цих територіях відповідно до міжнародного гуманітарного права  та міжнародно встановлених прав людини", - зазначається в документі.

Таким чином, Київ покладає на РФ всю відповідальність за порушенні будь-яких статей Європейської конвенції з прав людини в зоні АТО.

Як повідомлялося, окрім цього Україна припинила дію деяких статей конвенції щодо осіб, підозрюваних у терористичній діальності.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування