Британський канал опублікував сюжет про спецназівців РФ, можливо, загиблих на Донбасі

Четвер, 11 червня 2015, 02:04

Британський телеканал Sky News провів власне розслідування загибелі трьох російських спецназівців з 16-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ ГШ МО РФ: Антона Савельєва, Тимура Мамаюсупова та Івана Кардаполова.

Розслідування було опубліковано на сайті телеканалу в середу, 10 червня, передає "Дождь".

Савельєв, Мамаюсупов і Кардаполов загинули 5 травня 2015 року.

Як зазначає Sky News, в 16-й бригаді спецназу в розмові з журналістами заперечували, що чули про яких-небудь із загиблих. Команда телеканалу вирушила в села в центральній і південній частині Росії, щоб знайти їх могили.

Могилу Савельєва журналісти знайшли на маленькому кладовищі в Тамбовській області, в декількох кілометрах від місця, де дислокується 16-та бригада. Савельєв помер за тиждень до свого 21-го дня народження. На обрамленій фотографії він носить форму російського десантника, таку ж, як носять в 16-й бригаді.

На його могилі був вінок, адресований "Захиснику Вітчизни, від Міністерства Оборони Російської Федерації". Інші квіти були підписані: "Від товаришів" і "Від командування частини".

Жінка, знайома з родиною Савельєва, сказала, що він "загинув героїчно", але попросила не називати її ім'я, побоюючись наслідків висловлювання.

"Їх відправили в Ростов і в Україну. В Україні все робиться тихо ... Ми не знаємо, де саме, але десь там ... Це, звичайно, вина України в тому, що він помер. Це ганьба, що ми вмираємо не за нашу батьківщину", - заявила вона.

Потім журналісти Sky News вирушили в Татарстан, де жив Тимур Мамаюсупов. На його могилі журналісти виявили такі ж вінки і ту ж дату смерті.

Sky News знайшов у соціальних мережах фотографії, на яких Мамаюсупов позував з прапором спецназу і медаллю "За повернення Криму". Також були фотографії, на яких він стояв з прапором самопроголошеної "Луганської народної республіки" на тлі бронетранспортера.

Мати загиблого розповіла журналістам, що вона отримала повідомлення про смерть від військових, в якому було сказано, що її син помер "на Північному Кавказі", але конкретне місце смерті вказано не було.

Відзначається, що російські ЗМІ не повідомляли про жертви серед військових близько 5 травня. Таких повідомлень не надходило і від місцевих груп бойовиків, "для яких смерть російського солдата була б потужним інструментом пропаганди".

Гузель Мамаюсупова зазначила, що вона переживала, що її сина могли відправити в Україну, і він сказав їй, що він відправиться, якщо його попросять.

"Коли він був у відпустці, я сказала йому: "Якщо тебе відправлять в Україну, дай мені знати". Він сказав: "Мам, якщо вони відправлять мене в Україну, я поїду, я не буду відмовлятися, але я попереджу тебе про це". Він мене не попереджав", - розповіла жінка.

Третій загиблий, Іван Кардаполов, був похований у селі поруч з російсько-казахстанським кордоном. І на його могилі були ті ж вінки і та ж дата смерті.

Місцевий житель, який вирішив провести власне розслідування, стверджує, що брат загиблого розповів йому, що на похоронах були офіцери Федеральної служби безпеки, які просили скорботних зняти їх парадну уніформу. Але ті відмовилися і віддали свій останній борг у військовій формі.

Родині Кардаполова також повідомили, що спецназівець загинув на Північному Кавказі, але не назвали конкретного місця смерті.

Деякі друзі загиблого з села розповіли, що він помер в Україні.

"Його племінниця сказала, що він був в Україні, там він помер... Повідомлення про смерть прийшло, офіцер вербування приніс його особисто", - заявив чоловік.

Інший чоловік сказав, що Кардаполов помер в Донбасі. За його словами, на похоронах були десантники, але сам Іван "був спецназ".

Журналісти Sky News зв'язалися з російським блогером Русланом Левієвим, який також розслідував смерті трьох спецназівців. За його словами, багато родичів Кардаполова і Мамаюсупова писали в соціальних мережах, що вони померли на війні.

"Ми всі знаємо, що немає війни на Північному Кавказі, зараз там немає антитерористичних операцій. Є тільки одна війна, і вона на сході України", - зазначив Левієв.

Блогер розповів журналістам, що йому погрожують вбивством, і показав фотографію похоронного вінка з його ім'ям. Однак він рішуче налаштований продовжувати своє розслідування.

Британські журналісти відправили запити про цих спецназівців в міністерство оборони Росії і ФСБ, але відповіді поки не отримали.

Після перших публікацій, де згадувалися прізвища Кардаполова, Мамаюсупова і Савельєва президент Росії Володимир Путін підписав указ, який відносить до державної таємниці відомості про військових, загиблих при спецопераціях в мирний час.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування