Справу Сенцова передали до суду

Четвер, 11 червня 2015, 16:53

Генеральна прокуратура Росії направила до суду кримінальну справу, обвинуваченим у якій проходить український режисер Олег Сенцов.

Про це повідомляється на сайті ГП РФ.

Згідно з повідомленням, заступник генпрокурора РФ Віктор Гринь затвердив обвинувальний висновок у кримінальній справі стосовно кримських в'язнів Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Справу направлено до Північно-Кавказький окружний військовий суд для розгляду по суті.

Як відзначають Грани.ру, 1 червня про те, що справу направлено до Генпрокуратури РФ повідомила адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна.

За її словами, обидва політв'язнів завершили ознайомлення з матеріалами справи, що нараховує 12 томів.

Слідчий ФСБ РФ, який вів справу, зауважив Сидоркін, що суд над Сенцовим і Кольченком може початися вже в середині червня.

38-річному кінорежисеру та активісту Автомайдану Сенцову інкриміновано частина 1 статті 205.4 (організація терористичної групи), два епізоди за пунктом "а" частини 2 статті 205 (теракт, вчинений організованою групою), один епізод за частиною 1 статті 30 - пунктом "а" частини 2 статті 205 (готування до теракту в складі організованої групи), а також частина 3 статті 222 (незаконний обіг зброї та вибухівки, вчинений організованою групою) і частина 3 статті 30 - частина 3 статті 222 КК (замах на це саме діяння).

ФСБ називає Сенцова лідером диверсійно-терористичної групи "Правого сектора".

Неіснуючій групі приписуються підпали штабів "Русской общины Крыма" і "Единой России" в Сімферополі, вчинені відповідно 14 і 18 квітня 2014 року, а також нібито підготовку в кримській столиці вибухів біля пам'ятника Леніну і Вічного вогню. Режисер вважається причетним до всіх названих акцій.

За статтею про теракт Сенцову загрожує до 20 років колонії. Своєї провини за жодним з поставлений звинувачень політв'язень не визнає.

25-річному лівому активісту Кольченку ставиться лише один епізод - участь у підпалі штабу "Единой России". Цей епізод кваліфіковано за частиною 2 статті 205.4 (участь у терористичному угрупуванні) і пункту "а" частини 2 статті 205 КК. Санкція за першою з цих звинувачень - до 10 років колонії, по другому - до 20 років.

Кольченко також не визнає провину. Він підтверджує свою участь у підпалі, однак не погоджується з кваліфікацією цих дій за "терористичними" статтями. Показань на Сенцова він не давав.

Обидва політв'язні наполягають, що є громадянами України. Тим часом ФСБ стверджує, ніби і той і інший - російські громадяни. Цю позицію підтримують і інші офіційні структури, хоча в лютому російська Генпрокуратура заявила, що Сенцов має подвійне громадянство.

Крім Сенцова і Кольченка у справі були ще два фігуранта - юрист і фотограф Геннадій Афанасьєв і історик Олексій Чирній.

Проте обидва вони пішли на угоду зі слідством, обмовивши як себе, так і Сенцова, і їхні справи виділили в окремі провадження, розглянувши кожне в особливому порядку.

17 грудня 2014 Мосміськсуд засудив Афанасьєва до 7 років суворого режиму. 21 квітня 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд виніс такий же вирок Чирнію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...