Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет ВР передав нардепам всі законопроекти про місцеві вибори

Середа, 17 червня 2015, 17:54

Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя передав на розгляд парламенту всі чотири зареєстрованих законопроекту про місцеві вибори.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Відповідну пропозицію було підтримано на засіданні комітету в середу в Києва. Таким чином, він не рекомендував парламенту приймати якийсь один із запропонованих законопроектів.

Разом з тим глава комітету Руслан Князевич зазначив, що після того як Верховна Рада підтримає за основу один із законопроектів при підготовці його до другого читання будуть враховані норми і положення трьох інших законодавчих ініціатив.

У ході засідання профільного комітету в середу автори представили свої законопроекти.

Так, проект закону №2831, одним з авторів якого є лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, передбачає закриті партійні списки на місцевих виборах.

Автор законопроекту №2831-1 Микола Федорук, представляючи свій документ, зазначив, що він був розроблений Асоціацією міст України і передбачає пропорційну систему виборів з відкритими партійними списками для категорії обласних центрів, міст з населенням більше 300 тисяч осіб. За словами Федорука, таких міст в Україні близько 31.

"В усіх інших (населених пунктах) - це мажоритарна система", - додав він, зазначивши, що документ передбачає можливість самовисування.

Депутат від фракції "Блок Петра Порошенка", співавтор законопроекту №2831-2 Олександр Черненко, представляючи свій документ, зазначив, що цей документ був підготовлений робочою групою, створеною спікером парламенту Володимиром Гройсманом.

"Наш законопроект передбачає подібну виборчу систему, як це було представлено раніше, але розширена пропорційна система з відкритими списками не тільки на міста понад 300 тисяч, а на великі міста більше 90 тисяч населення, а також на всі обласні ради", - пояснив Черненко.

При цьому він зазначив: "На інших рівнях рад - міські ради малих міст, районні ради, районні в містах ради, сільські та селищні - передбачається багатомандатна мажоритарна система, яка допускає як участь політичних партій, так і самовисування".

Він також зазначив, що законопроект, автором якого він є, передбачає обмеження на політичну агітацію у ЗМІ та зовнішню рекламу.

У свою чергу один із співавторів законопроекту №2831-4 Вадим Денисенко зазначив, що в основі цього документа лежить так звана "німецька" модель виборів.

"Пропонується для сільських та селищних рад зберегти чинну на сьогоднішній день мажоритарну систему, для обласних рад, міських, районних - пропорційну систему... Міських голів у містах з понад 90 тисяч населення пропонується обирати за мажоритарною системою абсолютною більшістю", - пояснив він.

При цьому він підкреслив, що цим законопроектом передбачається участь на місцевих виборах блоків.

"У бюлетені пишеться назва партії і далі прізвище кандидата (від цієї партії), після цього пропонується 5% для партії, для блоків - 7%. Якщо партія проходить 5% -ний бар'єр, далі розраховується, скільки людей проходить в раду від цієї політичної сили. Відштовхуючись від цього, по абсолютній більшості голосів за даного кандидата, визначається, хто з них у рейтингу стоїть вище і хто з них проходить в ту чи іншу раду", - пояснив Денисенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування