Тимонькіна допитали в Німеччині

Четвер, 18 червня 2015, 15:40

Колишній глава правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін, затриманий минулої неділі у Берліні, перебуває у слідчому ізоляторі.

Про це пише у четвер "Укрінформ".

За даними видання, Тимонькін з неділі перебуває у слідчому ізоляторі в'язниці у Котбусі (федеральна земля Бранденбург). Вже було проведено один допит - щодо формального встановлення особи. Адвоката станом на середу у нього не було. По допомогу у Посольство України у ФРН він також не звертався.

У Генеральній прокуратурі землі Бранденбург, у веденні якої знаходиться справа, зазначили, що чекають документи на екстрадицію.

"Там має бути викладено, у чому громадянина Тимонькіна обвинувачують. Поки рішення про екстрадицію не прийнято", - зазначили у прокуратурі.

За словами представника федерального міністерства юстиції Анне Циммерманн, за законом "затримана особа має бути у терміновому порядку доставлена до суду першої інстанції. Проте рішення про екстрадицію приймає вищий земельний суд. Для цього протягом 40 днів після затримання країна, що вимагає екстрадиції, повинна звернутися з відповідною заявкою".

Як відомо, Тимонькіна затримали у берлінському аеропорту, коли він прилетів зі Стамбулу.

Його підозрюють у завданні Україні фінансового збитку в розмірі близько 281 мільйона євро.

Йдеться про ухилення від сплати податків з продажу зрідженого газу групою компаній ВЕТЕК Сергія Курченка.

Німецькі ЗМІ припускають, що приїзд Тимонькіна до Німеччини міг мати діловий характер - за кілька годин їзди від Берліна розташований офіс компанії Sparschwein Gas GMBH. Саме ця компанія управляє мережею з-понад сотні АЗС, які торгують скрапленим газом.

Мережу 2013 року придбали Курченко і Олексій Азаров через офшорні компанії. Те, що ці особи відмивали кошти через споріднену з Sparschwein Gas GMBH австрійську компанію LPG Trading GMBH, запідозрили правоохоронці Австрії. Восени минулого року навіть були заморожені рахунки цієї компанії. Відповідну кримінальну справу у Германії розслідує прокуратура міста Гера.

16 червня у Генпрокуратурі України заявили, що готують документи для екстрадиції Тимонькіна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування