Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін запевняє, що не діє з позиції сили і не вимагає "ексклюзиву"

П'ятниця, 19 червня 2015, 16:42

Президент Російської Федерації Володимир Путін наголошує, що його країна не створює військові об'єднання, тоді як НАТО розширюється.

Про це він сказав на засіданні Петербурзького міжнародного економічного форуму.

Путін зазначив, що РФ створює нові об'єднання іншого спрямування – наприклад, Шанхайська організація співпраці, БРІКС.

Він констатував, що Китай – найбільший торгово-економічний партнер Росії.

"Ми взагалі ні з ким – у тому числі, і з Китаєм, а Китай теж ні з ким, наскільки я розумію китайську політику, – не будує відносини проти когось. Ми не будуємо союзів проти. Йдеться про те, щоб реалізовувати свої національні інтереси", - сказав російський президент.

"Ось ви розширюєте Північноатлантичний блок, НАТО… Радянського союзу немає – він (Альянс) же створювався як протидія Радянському союзу – Радянського союзу немає, Варшавського договору немає, а блок НАТО не лише існує, але ще й розширюється!", - заявив він.

"Ви це робите – а ми з Китаєм не створюємо жодних військових блоків, у нас немає блокового мислення. Ми намагаємося мислити глобально, розподіляючи не тільки відповідальність і прагнучи знайти взаємоприйняті рішення та компроміси. Ми ніколи не діємо з позиції сили, ми завжди шукаємо рішення – причому рішення у рамках переговірного процесу", - запевнив Путін.

Крім того, відповідаючи на запитання, він сказав: "Я весь час це чую: Росія хоче, щоб її поважали. А ви не хочете? Хто хоче, щоб його принижували? Дивно навіть – ось така постановка питання. Начебто це якийсь, знаєте, ексклюзив Росія для себе вимагає – щоб нас поважали. Комусь приємно, щоб на нього плювали, чи що?".

"Але справа навіть не в повазі чи її відсутності. Справа в тому, що ми прагнемо до забезпечення своїх інтересів, не завдаючи жодної шкоди нашим партнерам. Але ми, звісно, розраховуємо на конструктивний, прямий і змістовний діалог", - сказав Путін.

"І коли ми стикаємося з відсутністю його чи з небажанням розмовляти з нами – це, звісно, викликає в нас якусь відповідну реакцію", - заявив він.

Так, за словами Путіна, перша реакція РФ на Східне партнерство "була досить позитивною".

"Ми виходили з того, що Росія й ось ці східноєвропейські країни пов'язані тисячами ниток між собою – у тому числі, у галузі економіки…", - сказав російський президент.

Тому, за його словами, Росія розраховувала на те, що зближення цих країн, зокрема України, з ЄС, позитивно позначиться і на РФ – але вийшло інакше.

"Одним разом вирішив через Україну зайти на територію Російської Федерації… Хіба так робиться? На нашу пропозицію провести консультації нам відповіли "не ваша справа". Так хіба вирішуються питання?", - обурився, зокрема, Путін.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...