Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Раді пропонують посилити спецслужби для боротьби з кіберзлочинністю

Четвер, 25 червня 2015, 18:26

До Верховної Ради внесено проект закону, який має посилити відповідальність за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю.

Авторами проекту виступили депутати Андрій Кожем'якін, Владислав Бухарєв, Руслан Лук'янчук, Віктор Король і Микола Паламарчук.

"Наслідком прийняття законопроекту стане удосконалення нормативно-правової бази у сфері діяльності спеціальних та правоохоронних органів, що у свою чергу сприятиме підвищенню ефективності контррозвідувальної та правоохоронної діяльності", - сказано у пояснювальній записці.

"Для виявлення і упередження загроз нацбезпеці правоохоронні та спецоргани мають отримувати доступ до державних електронних інформаційних ресурсів (реєстри, бази та банки даних, інші інформаційні масиви), інформаційних, інформаційно-телекомунікаційних, телекомунікаційних систем операторів і провайдерів телекомунікацій, контент-провайдерів, інших суб’єктів, які обробляють інформацію в електронному вигляді, незалежно від форм власності", - сказано у записці.

Нормативне визначення додаткових повноважень правоохоронних органів тна дасть можливіть доступу до необхідної інформації, зокрема тієї, що отримується каналами команди реагування на комп’ютерні інциденти СЕRT – UA і через можливості національного контактного пункту 24/7, що функціонує в рамках Конвенції про кіберзлочинність.

CERT-UA Держспецзв'язку України - це група технічних фахівців, які зареєструвались в міжнародній організації FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams), що координує реагування на інциденти, які загрожують безпеці інформаційних ресурсів.

Крім того, проект передбачає надання повноважень правоохоронним органам щодо збереження інформації та блокування доступу до відповідних інформаційних ресурсів, у разі загрози втрати інформації, яка міститься у державних реєстрах, базах даних (у тому числі приватних та комерційних структур), які використовуються у державних органах, установах та організаціях.

Проект надає право правоохоронцям проводити огляд осіб, підозрюваних розвідувально-підривній діяльності, їхніх речей, транспортних засобів та вилучення документів та предметів, що можуть бути речовими доказами або використані на шкоду їх здоров’ю.

Пропонується наділити повноваженнями СБУ для дозволу на виконання ухвали слідчого судді, суду здійснювати привід підозрюваного, обвинуваченого або свідка у порядку, передбаченому КПК.

Даються додаткові повноваження для боротьби з ситуацією, коли окремі організації, особи ухиляються від виконання законних вимог суб’єктів контррозвідувальної діяльності.

"Особливу небезпеку для держави це становить за умови фактичної зовнішньої агресії, коли суб’єкти господарювання, серед яких велика частка суб’єктів з російським капіталом, фактично саботують роботу вітчизняної контррозвідки, спрямовану насамперед на протидію розвідувально-підривній діяльності на шкоду інтересам нашої держави, використовуючи при цьому недосконалість чинного законодавства".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування