Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент може отримати право зупиняти повноваження органів місцевої влади

П'ятниця, 26 червня 2015, 16:06

Президент може отримати право зупиняти повноваження органів місцевої влади, якщо рішення цих органів загрожуватимуть суверенітету України.

Це закладено в проекті змін до Конституції, ухвалених Конституційною комісією на засіданні у п'ятницю.

Згідно із проектом змін до Основного закону, у випадку, якщо органи місцевого самоврядування у своїх рішеннях вийдуть за межі повноважень, вказаних у Конституції, якщо це загрожуватиме суверенітету держави президент зупиняє дію таких рішень, зупиняє діяльність цього органу і звертається до Конституційного суду.

КС протягом місяця має розглянути це питання. У разі визнання неконституційності, рішення органу місцевої влади остаточно скасовується і призначаються нові вибори.

Виступаючи на засіданні, президент Петро Порошенко подякував Конституційній комісії і Венеційській комісії за визнання такого права глави держави на швидке і ефективне втручання.

"Я як президент, верховний головнокомандувач і як гарант територіальної цілісності маю право на миттєву реакцію у вигляді ухвалення рішення про зупинення повноважень органу місцевого самоврядування, коли їхні рішення будуть загрожувати територіальній цілісності, суверенітету і національній безпеці", - сказав він.

За його словами дасть змогу запобігти розповсюдженню вірусу сепаратизму.

"Терапія тоді не буде мати сенсу і нам буде потрібна термінова хірургія... Але одразу мають бути призначені демократичні інструменти - вибори і громада, відповідально поставившись до своїх обов'язків, обере нову місцеву владу", - сказав Порошенко.

Порошенко також "окремо звернувся до тих, хто планує емоційно відреагувати на таку новацію":

"Нічого у вас не вийде. Бо ми маємо берегти Україну. Конституційний процес має вийти за рамки внутрішньополітичної боротьби і об'єднувати державу".

Президент закликав усі політичні сили забути про чвари і йти на вибори з меседжем децентралізації.

За його словами ще є шанс проголосувати зміни до Конституції до дати місцевих виборів - 25 жовтня.

Як відомо, 26 червня Конституційна комісія схвалила проект змін до Конституції щодо децентралізації.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: