Вибори на Донбасі повинні пройти за українськими законами - Тальявіні

Понеділок, 29 червня 2015, 00:30

Вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей повинні пройти за законодавством України та робочі групи Тристоронньої контактної групи повинні про це домовитися.

Про це заявила екс-спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Хайді Тальявіні, передає "Інтерфакс-Україна".

"Мінський документ очевидний - вибори повинні пройти в рамках українського законодавства. Є, звичайно, окремі питання, які треба врегулювати. І, природно, є великі розбіжності. Так що нехай робочі групи зроблять свою роботу", - зазначила вона.

За її словами, підгрупа з політичних питань Тристоронньої групи якраз зараз обговорює два питання - вибори і особливий статус. Так як за одне засідання ці питання не вирішити, то група вирішила зустрічатися частіше - щотижня до кінця липня.

"Тому що терміни стислі: якщо провести вибори, як заплановано - наприкінці жовтня, то треба зараз домовитися", - підкреслила вона.

При цьому вона визнала, що по цій темі існує багато питань, в яких немає ще домовленості.

"Наприклад, хто може обиратися, хто може голосувати, присутність ЗМІ, участь політичних партій - ось у цьому полягає тепер робота, щоб зблизити позиції з цих питань", - сказала екс-представник ОБСЄ.

За її словами, головним досягненням контактної групи за цей рік роботи стало створення основи для врегулювання конфлікту.

"Я думаю, що все-таки за цей рік ми заклали основу для мирного врегулювання конфлікту. З тих пір як ми прийшли першими до мінських домовленостей - з 5 вересня минулого року, в принципі, немає більше великомасштабних військових дій, крім боїв за Дебальцеве в лютому цього року", - сказала вона.

Дипломат вважає, що конфлікт на Донбасі може бути вирішен тільки в тісній взаємодії всіх сторін.

"Є рівень міжнародний. Є рівень регіональний - відносини між Росією і Україною. І є внутрішньополітичний рівень цього конфлікту. І мені здається, що потрібно працювати на всіх трьох рівнях для вирішення конфлікту", - вважає Тальявіні.

При цьому вона не змогла назвати якісь конкретні терміни.

"Ми не могли передбачити розвиток і не можемо зараз передбачити, як розвиваються події. Моя надія, звичайно, на те, щоб у всіх, кого це стосується, вистачило мудрості і здорового глузду зрозуміти, що рішення знайдеться тільки шляхом компромісу, і що немає ніякого рішення військовим шляхом. Бо рано, чи пізно, навіть якщо відновляться військові дії, люди сідають за стіл і все-таки обговорюють умови мирного врегулювання", - заявила Тальявіні.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування