Україна наполягає на зміні схеми постачання гуманітарки з РФ на Донбас

П'ятниця, 10 липня 2015, 03:59

МЗС України передав Росії документ під назвою "Спільний алгоритм доставки українських і російських гуманітарних вантажів в деякі райони Луганської та Донецької областей", в якому пропонується змінити існуючу схему постачання гуманітарних вантажів з РФ на Донбас.

Про це повідомляє з посиланням на українські дипломатичні джерела "Комерсант".

Україна пропонує змінити схему доставки російських вантажів таким чином: Київ наполягає на тому, щоб вантажі з Росії доставлялися на Донбас залізницею. Поїзд повинен перетинати український кордон в районі населеного пункту Тополі (Харківська область), перевірка вантажу повинна проводитися трохи далі, в місті Куп'янську. У Куп'янську до поїзда з вантажем з РФ повинні приєднуватися вагони з українською гуманітарною допомогою.

У бік Донецька залізничний склад повинен йти через Червоний Лиман, Кривий Торець і Ясинувату. А в сторону Луганська - через Сватове і Светланове. Щоб російський вантаж був визнаний дійсно гуманітарним, РФ повинна за тиждень до його відправлення направити в Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), управління верховного комісара ООН у справах біженців чи іншу узгоджену з Україною міжнародну організацію детальну інформацію про його зміст.

Така ж інформація повинна бути спрямована Росією і відповідною міжнародною організацією в Мінсоцполітики України, яке протягом одного робочого дня має прийняти рішення про можливість визнання вантажу гуманітарним і при позитивному рішенні проінформувати про це виконавчу владу, Національний банк та представників місцевого самоврядування.

Перевірка російського вантажу в Куп'янську повинна здійснюватися в денний час доби. Інспекцію повинні проводити українські співробітники митниці і прикордонної служби разом з МКЧХ (або інший міжнародною організацією). Під час перевірки повинна вестися фото- і відеозйомка. Після перевірки вантаж з РФ об'єднується з українським, і всі вагони маркуються емблемою МКЧХ (або іншої організації).

На ділянці від Куп'янська до лінії зіткнення з територіями, які контролюються бойовиками, вантаж повинні супроводжувати співробітники міжнародної організації, а також представники СБУ та МВС. Після перетину лінії зіткнення за забезпечення безпеки  відповідає російська сторона.

Вона ж спільно з МКЧХ (або іншою організацією) несе відповідальність за розподіл вантажу. При цьому за процесом роздачі допомоги повинні стежити представники СММ ОБСЄ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування