Керрі вимагає покарати винних у геноциді в Сребрениці

П'ятниця, 10 липня 2015, 06:28

Держсекретар США Джон Керрі в 20-ту річницю трагедії у Сребрениці вимагає притягти до відповідальності винних у кричущому злочині проти людяності - вбивстві 8 тисяч боснійських мусульман у 1995 році.

Про це повідомляє РИА-Новости.

"Ми повинні пам'ятати жертв Сребрениці і всіх жертв війни - не тільки сьогодні, а й завжди", - зазначив він у спеціальній заяві.

За словами Керрі, Вашингтон допомагає боснійцям "в забезпеченні безпеки, у наданні економічної допомоги і технічних рекомендаціях по мірі того, як країна просувалася від конфлікту до миру та розвитку".

Рада Безпеки ООН в минулу середу не змогла прийняти резолюцію, визначає різанину в Сребрениці як геноцид. Документ, підготовлений Великобританією у співавторстві з США, отримав 10 голосів за, проте Росія, будучи постійним членом РБ, скористалася правом вето. Інший постійний член Радбезу - Китай - і ще три держави, Венесуела, Ангола і Нігерія при голосуванні утрималися.

Міжнародний трибунал по колишній Югославії в 2004 році і Міжнародний суд в 2007 році визначили масові вбивства в Сребрениці актом геноциду.

У липні 1995 року загони боснійських сербів увійшли в Сребреницю, оголошену Радою безпеки ООН "зоною безпеки". Практично не зустрівши опору з боку легкоозброєних голландських військовослужбовців з числа "блакитних касок" ООН, війська сербського генерала Ратко Младича влаштували в місті розправу над мусульманським населенням. В результаті були викрадено і вбито близько 8000 осіб, переважно чоловіків та юнаків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування